Morten (28) har blitt rik på boligutleie
På tre år gikk han fra å ha 0 til 53 leietakere. Hemmeligheten hans er det mange som er interessert i og villig til å betale for.
I dag har Morten Mosvold Jørgensen over fire millioner kroner i årlig leieinntekt.
Lenge har han delt gratis utleie- og livsstilstips på sosiale medier.
Nå har over 80 personer betalt opp mot 50 000 kroner for å få tilgang til kunnskapen hans.
For et halvt år siden startet han et lukket "utleie-community".
De betalende kundene får opplæring i hvordan de kan gjøre gode kjøp og hva som skal til for å lykkes med utleieboliger.
– Det er mest unge menn som er giret på å ofre litt, forteller Jørgensen om følgerne sine.
Hver uke har han Q&A hvor han deler erfaringer og svarer på spørsmål.
Han mener at en av hovedgrunnene til at han lykkes innen eiendom er hans innstilling og inngang til eiendomsinvestering.
Bryte ut av "hamsterhjulet"
Som tidligere orienteringsløper har han tatt med seg disiplinen og grundigheten ved det å perfeksjonere det han driver med.
For han virker ikke et vanlig A4-liv tiltrekkende, et liv han beskriver som “hamsterhjulet”.
– Det er en slags ferdig pakke fra samfunnet.
– Da er det fullt kjør fra videregående hvor en tar en bachelor og kanskje ta en master. Så er det å finne en ok jobb og finne en leilighet eller hus med en gang. Da kan en kjøpe bil og vente 5-10 år før du får noen barn. Så kjøper du hytte, ikke sant?, sier han.
Derfor mener han at man bør utsette komforten sin noen år for å få avkastningen på et senere tidspunkt. Disse tiltakene skal motvirke det som ofte kalles livsstilsinflasjon.
Livstilsinflasjon er når en bevisst eller ubevisst øker sitt eget forbruk når en går opp i lønn.
Personlig har ikke Jørgensen mange eiendeler eller egen bil.
Lenge leide han et kollektiv sammen med guttegjengen. Nå bor han i sin egen Airbnb-leilighet som han leier ut så ofte han kan.
– Jeg kan flytte ut på halvannen time.
De siste ukene har han flyttet hjemmekontoret sitt til Marokko og tatt arbeidsdagene i solen. Foreløpig har han ikke bestilt noen returbillett.
– Jeg har fått mer frihet i form av at jeg kan reise til utlandet i noen uker.
Ikke en utdanningsinstitusjon
Til tross for at flere unge håper på raske penger i boligmarkedet setter Ellen Kathrine Nyhus noen spørsmålstegn med slike kurs som de Mosvold Jørgensen holder. Hun er professor på Universitetet i Agder og understreker at hun ikke har kjennskap til dette spesifikke kurset, og uttaler seg derfor mer generelt.
– Det er sikkert også mange praktiske tips som formidles fra en som har mye erfaring som ikke er en del av mer formelle utdanningsløp. Men en skal huske at det også kan være en ulempe, sier Nyhus før hun fortsetter:
– Kursinnholdet blir ikke kvalitetssikret som ved tradisjonelle utdanningsinstitusjoner, og det er ikke sikkert at det som var en suksessoppskrift under tidligere markedsforhold vil gi samme resultat når markedsforhold endrer seg.
Menn tar større risiko
Nyhus har de siste årene sett på kjønnsforskjeller i interessen for økonomi. Et av de overraskende funnene i undersøkelsen var at menn med grunnskoleutdanning har lik økonomikunnskap som kvinner med høyere utdanning.
– Jeg har inntrykk av at menn generelt er mer interessert i økonomi, og da er naturlig at de også snakker mer om økonomi.
I 2022 undersøkelste hun hvordan menn og kvinner søker informasjon om aksjer. Mennene oppga i mye større grad enn kvinner at de leste seg opp på finansstoff i aviser og magasiner, samt at de deltar i diskusjonsforum på nett og at de gjør egne analyser.
– Kvinner søker i større grad informasjon gjennom å spørre rådgivere eller familiemedlemmer.
Samtidig oppga menn at var villig til å ta større risiko en kvinner.
Derfor er hun ikke overrasket over følgerskaren til Mosvold Jørgensen.
– For eksempel er det dobbelt så mange menn som kvinner som er interessert i å investere i kryptovaluta og folkefinansiering, sier hun.
Finansrådgiver anbefaler primærbolig
Som finansrådgiver i DNB, har Andrea Hogga kontakt med mange kunder som ønsker seg lån til bolig og utleiebolig.
- For mange er det et utgangspunkt å starte med egen leilighet som du kan øke verdien på, og kanskje leie ut et soverom skattefritt, sier Hogga.
Hun har derfor et litt forsiktig syn på utleiebolig.
-Å kjøpe sekundærbolig er ikke for alle. Det krever solid økonomi gjerne med høy inntekt eller egenkapital for eksempel ekstraordinær verdistigning på bolig, ekstrem sparevilje eller arv. Jo yngre du er desto vanskeligere er det å spare pengene, for du har ikke hatt tiden på din side, sier hun.
Den siste tiden har de merket en nedgang i folk som vil kjøpe utleiebolig.
-På grunn av dagens rente, levekostnader og avkastning på andre investeringsmuligheter er det svært redusert kontakt angående utleie. Under Covid var renta så lav at «alle» objekter gikk rundt. I dag er det økning av salg av utleieboliger. De fleste unge vil ha nok med utfordringene om å kjøpe sin første bolig, en «primærbolig», fortsetter Hogga.