Amerikansk fotball

Små idretter i Norge

Fra brutal til displinert

Robuste menn som bryter sammen på en gressbane - amerikansk fotball oppsto som en voldsom og brutal sport, men har gradvis utviklet seg til å bli en av verdens mest elskede idrettsgrener gjennom disiplin og organisering.

Amerikansk fotball, også kjent som fotball i USA eller gridiron fotball, er en populær idrett i USA og Canada.

Å spille amerikansk fotball

Spillet, posisjonene og populærkulturen

En fysisk og taktisk utfordrende sport

Amerikansk fotball er en lagsport som involverer en ovalformet ball på en rektangulær bane med mål i hver ende. Det er to lag med 11 spillere hver på banen samtidig, der lagene bytter på å være i angrep og forsvar. Hele målet med spillet er å score poeng ved å få ballen over motstanderens mållinje eller ved å sparke ballen gjennom målstengene. Spillet er delt inn i fire omganger, der det i profesjonell fotball spilles 15 minutter i hver. I Norge og på high school-nivå i USA derimot, spilles det 12 minutter i hver omgang. Tiden stopper likevel i visse situasjoner, for eksempel når ballen går ut av spill eller når det blir gjort en fullført pasning. Etter hver endt omgang skjer det et sidebytte, og etter 2 omganger, da man er halvveis i hele kampen, er det en pause på 20 minutter.

Både i starten på hele kampen og i hver av de andre omgangene, starter det med et avspark, også kjent som kickoff. Her sparker en spiller ballen fra egen banehalvdel over på motstanderen sin banehalvdel. Trikset her, er at motstanderen som tar i mot ballen, skal forsøke å komme seg så nærme motstanderens målsone. Målet med kickoffen er å sende ballen så langt som mulig nedover banen mot motstanderens ende, samtidig som man forsøker å hindre retur av ballen fra motstanderlaget.

Noe av det aller viktigste å tenke på når man spiller, er downs eller "forsøk" på norsk. Her er det snakk om at begge lag har fire forsøk på avansere 10 yards (cirka 9. meter) fremover på banen. Hvis de lykkes med å bevege seg de cirka 9 meterne, får de fire nye downs/forsøk på 10 nye yards til de når målsonen. Hvis ikke, mister de ballen til motstanderlaget. Det laget som scorer flest poeng vinner kampen.

Et mangfold av posisjoner

I amerikansk fotball er det et sett med ulike posisjoner, der hver enkelt har spesifikke roller og ansvarsområder. Du har både posisjoner ment for angrep og forsvar.

Noen av de vanligste posisjonene for angrep (offense) er: Quarterback (QB), Offensive Linemen (OL), Wide Receiver (WR) og Runningbacks (RB). For forsvaret finner vi vanlige posisjoner som: Defensive Linemen (DL), Defensive Backs (DB) og Linebackers (LB).

De ulike posisjonene i amerikansk fotball

Offensive Linemen (OL)

Beskytter quarterbacken og åpner vei for running backs ved å blokkere forsvaret.

Quarterback (QB)

Lederen på banen som kaster ballen til mottakere eller gir den til en running back. Tar beslutninger om angrepet.

Wide Receiver (WR)

Mottar pasninger fra quarterbacken. Raske og sikre på å fange ballen.

Runningbacks (RB)

Ansvarlig for å løpe med ballen og fange pasninger. Raske og smidige, bryter gjennom forsvarslinjen.

Defensive Linemen (DL)

Stopper løp og presser quarterbacken.

Defensive Backs (DB)

Dekker motstanderens receivere og forhindrer lange pasninger.

Linebackers (LB)

Stopper løp, dekker mottakere og takler ballbærere.

En idrett som bare blir større

Globalt er amerikansk fotball fortsatt ganske lite - men det at det er blir sett på som en krevende og dermed interessant idrett, har virkelig betalt seg.

Som nevnt tidligere, er amerikansk fotball størst i USA og Canada, der den virkelig har fått en betydelig innvirkning på populærkulturen, spesielt i USA, som en av deres mest populære nasjonalsporter. Ettersom årene har gått, har dette fått en global tilstedeværelse, med stadig flere fans og spillere over hele verden som følger sporten og deltar i den. Super Bowl, finalen og den siste kampen i NFL-sesongen, er en av de mest populære sportsbegivenhetene globalt, sett av millioner av seere.

- Det er en sport for alle

Raymond Johansen Myhrer (23) | Kaptein på Kristiansand Gladiators

Raymond Johansen Myhrer (23) er kaptein på Kristiansand Gladiators. Han forteller at han begynte å spille amerikansk fotball fordi han ble introdusert for det av sin egen familie.

- Jeg begynte egentlig fordi både faren og broren min spilte. Jeg kommer fra Eidsvoll, hvor faren min var med å starte den amerikanske fotballklubben, Eidsvoll 1814s. Jeg følte vel egentlig alltid at jeg måtte spille også. Derfra ble interessen for sporten bare større og større, forteller han.

Det at amerikansk fotball er en sport som alle kan delta i, er det Raymond liker best med sporten.

- Det jeg liker kanskje mest er at det er en sport for alle. Du kan være stor, liten, kjapp eller treig. Det har ingenting å si. Det finnes alltid en plass for enhver person, sier kapteinen.

Raymond uttrykker en følelse om at amerikansk fotball fortsatt ikke er på det nivået i Norge som de ønsker, men skimter lys i enden av tunnelen.

- Om den har vokst noe i det siste, det vil jeg kanskje ikke si, men det er noen svært dyktige mennesker her i Norge som jobber hardt hver dag for å fremme sporten. Det er veldig positivt, og jeg vil gjerne takke dem. Jeg håper virkelig at sporten vil fortsette å vokse i fremtiden, sier han.

Det virker ikke som Raymond tar rollen som kaptein på laget som for gitt.

- Ja, det er virkelig en viktig rolle å samle gutta og prøve å holde styr på denne gjengen. Det er mye arbeid i seg selv. Som kaptein er det også viktig å være til stede, ha en stemme i laget, og si fra hvis det er noe som ikke stemmer. Det handler egentlig bare om å passe på at alle har det bra, forteller han.

Kapteinen sier at de allerede har forsøkt noen ting i håp om å få flere til å melde seg på amerikansk fotball.