Ansatte oppgitt: - Uansett hvor mye man følger med på folk som kommer inn i butikken, blir ting fortsatt borte

Kosmetikkbutikkene opplever utfordringer med tyveri i Kristiansand. 



- Veldig slitsomt, forteller avdelingsleder hos Kicks Markens, Kristin Haaversen.

Etter korona-pandemien har kosmetikkbutikkene i Kristiansand merket en økning av stjeling, spesielt blant unge.  


- Det er et problem som går mye igjen, hvor det kanskje er mest ungdomsgjenger som stjeler. Jeg vil si at det er spesielt kosmetikkbransjene som opplever det. Klær blir også mye tatt. Det har litt med størrelsen og plasseringen av alarmen å gjøre, kanskje, mener Heidi Sørvig, daglig leder i Kvadraturforeningen. 


Går utover ansatte 


Kristin Haaversen er avdelingsleder på Kicks Markens. Hun har jobbet i bransjen siden 2010 med et lite avbrekk. Hun forteller at de har et godt samarbeid med vekterne, men på tross av det oppstår det stjeling. 

- Det vi opplever nå, har vi ikke opplevd før, forteller Kristin Haaversen. 

Det hun mener å ha lagt merke til er at det er flest gutter som stjeler for store summer. Jenter stjeler også, men i mindre grad og gjerne mindre produkter, mener Haaversen. Hun har også lagt merke til økningen i ungdomsgjenger. 

I oktober leverte Kicks Markens seks anmeldelser til politiet.

- Det virker som ungdommene nesten ikke bry seg lenger, de kan finne på å ta ting som er fremme i kassen, uten noe bekymring. Hvordan er det mulig? sier Kristin sjokkert.

Høsten 2021 gikk butikken over pengesummen de taper, de regnet seg fram til ca. 900 kroner hver eneste dag. Det som tyvene er ute etter er herredufter. Prisen på slike parfymer ligger fra rundt 500 kroner opp til 2000 kroner. 

- Det er slitsomt! Man får en magefølelse på de som kommer i butikken. Om de vil stjele eller ikke. Dette går utover ansatte. Uansett hvor mye man følger med på folk som kommer inn i butikken, blir ting fortsatt borte. 



Det er ikke bare Kicks som opplever tyveri, nabobutikken Blivakker også: 


- Jeg er oppgitt! forteller Marie Pedersen Nystuen, avdelingsleder i Blivakker Markens. 

Marie forteller at de har godt samarbeid med Securitas, som Kicks, men likevel blir produkter stjålet. 

- Vi har kameraer over alt i butikken og følger godt med. 

Ifølge Datatilsynet er kameraovervåking på arbeidsplassen "som hovedregel bare tillatt når dette er nødvendig for å forebygge og avdekke straffbare forhold eller for å verne om liv og helse. En arbeidsgiver kan ikke overvåke toaletter, garderober eller pauserom.”


Dessverre finnes det blindsoner i butikken som enkelte utnytte seg av. 

- Vi får ikke følge med på overvåkningskamera, men når vi finner enkelte produkter tatt ut av pakken, eller testere som mangler, må vi sjekke opptakene.

- Det er slitsomt! Man får en magefølelse på de som kommer i butikken. Om de vil stjele eller ikke, mener Kristin Haaversen.

Ansatte synes dette er slitsomt. I en vanlig arbeidsdag bruker man stort sett sin tid på å følge med om kundene er til å stole på. Som oftest finner ansatte testere og ulike produkter som er ut av pakken sin. 


-Man skal helst tenke på seg selv og egen sikkerhet. Om ansatte velger å springe etter tyvene, vet man ikke om de har noe på seg som kan være skadelig, forteller Nystuen.

Konsekvenser 

Ifølge Kim Nystøl i Agder politidistrikt har ikke kapasitet til å ta ut spesifikk statistikk på anmeldelser på stjeling fra kosmetikkbutikker i Kristiansand. Han refererer til Jan Nesland hos Felles Straffesaksinntak som informere følgende: "Da må vi gå inn i alle sakene, og det har vi ikke kapasitet til. Når det gjelder anmeldelser på tyveri fra butikk generelt i Kristiansand ser vi at det de siste tre årene har vært en svak økning, men vi vil likevel ikke kalle dette en trend eller tendens."

På Kicks og Blivakker anmelder de alt av tyveri. 

De som stjeler, risikerer å bli utestengt fra senteret og ikke minst butikken.

Sandra Gjerstad har jobbet i Bergen tidligere, i Kicks Åsen i 10 år. Nå er hun kosmetikkselger for store deler av landet og reiser rundt omkring og hun forteller hvordan hun opplever tyveri. 


- Jeg føler det er mer stjeling nå enn noen gang før. 


Når Gjertstad jobbet på Kicks, anmeldte de alt av slike hendelser, men ifølge selgeren ble alt henlagt. 


- Er det vits å anmelde lenger, tenkte jeg? 

Profesjonelle tyver


I år, oppdaget Gjerstad fra Bergen en gruppe med profesjonelle tyver. De går rundt i landet og stjeler i butikker, ofte dyre merker som Chanel, Tom Ford og Lancome. 

De oppfører seg profesjonelt. Klærne de har på er av for høy kvalitet og de behøver aldri hjelp når de blir tilbudt av ansatte. 


Hun mener tyvene gjerne først drar for å gjøre seg kjent med butikken, analyserer hvor overvåkningskamera og blindsoner befinner seg. Mange ansatte forteller at de opptrer i par, der den ene kan ha med en stor veske med folie rundt hele, slik at alarmen ikke går av når de forlater butikken. 


Nasjonalt problem


Problemet er like stort i andre byer. I Bergen har bander stjålet i alle de Kicks-butikkene, ifølge kosmetikkselgeren. 

- De har stjålet for store summer, over ti tusen kroner på bare én av butikkene. Nå har de vært i Kristiansand, sier hun oppgitt. 


Avdelingsleder i Blivakker Markens Marie Pedersen Nystuen, forteller at hvem som helst kan stjele, men uansett hva slags produkt som blir stjålet er konsekvensen utestengelse. 

- Vi har kameraer overalt i butikken og følger godt med, men mye blir fortsatt stjålet dessverre. 

Nystuen har også lagt merke til disse tyvene, men da de var gått merket hun at flere av herreparfyme pakkene var borte. 

- Jeg er oppgitt! Når jeg sjekket overvåkningskamera etterpå var det de som hadde tatt de. Da og da skjønte jeg ikke at du kunne finne på noe sånt. De virket som vanlig kunder.