Brudeparets kamp mot korona-restriksjoner
Stor usikkerhet, utsettelser og avlysninger har preget bryllup i pandemien. For Sophia Jean Sørensen blir drømmen om bryllupskjole en større virkelighet.

Det har skjedd en nedgang i antall bryllup de siste to årene, der brudepar har enten måttet avlyse eller utsatt bryllupet. Etter mye venting virker det som at det blir en pågang av bryllup i år. Sophia Jean Sørensen giftet seg i 2021, men kunne ikke ha selskap. Nå planlegger hun stort selskap.
Sophia Jean Sørenes og Marius Sauholmen Sørenes valgte å gifte seg til tross for korona-restriksjonene, men utsatte selskapet.
Med restriksjonene på den tiden var det lettere for ekteparet å ikke prøve engang. Det er mye planlegging med bryllup og det kan fort føles som et press for å få til det perfekte Instagram bryllupet, forklarer Sophia.
- Men nå kjenner jeg at jeg angrer på at jeg aldri fikk den prinsessekjolen jeg ville ha. jeg kommer aldri til å bli ledet opp midtgangen eller ha det typiske bryllupet, det føler jeg ikke går an så lenge etterpå, sier hun.
For Sophia har kjolen alltid vært det viktigste. Hun startet allerede som femåring å tegne brudekjolen sin, med masse blomster på. På bryllupsdagen hadde hun en praktisk kjole som passet til vielsen, men det var ikke en brudekjole.
- Det er noe med å få lov til å være den vakre og føle at man er en blomst. Når det har vært en barndomsdrøm så lenge å ha den perfekte kjolen, så har jeg kjent på det savnet.
Sophia hadde sett for seg sitt drømmebryllup som ganske så storslått, med en rustikk stil over det hele. Men innser at den fantasien krever ganske mye jobb og planlegging. Etter så lang tid etter bryllupet, sitter hun med tanken om at det blir vanskelig å late som selskapet blir helt nytt og stort. Samtidig opplever hun at det var en god opplevelse å gifte seg.
- Vi opplevde det som en veldig fin seremoni og veldig ordentlig, selv om det var på rådhuset og bare med noen få av de nærmeste. Det var ikke en flott feiring, men likevel så var det en markering. Så vi føler vi er ordentlig gift, men det ble ikke et typisk bryllup, sier hun.
Å ha bryllupet under korona betydde at det ble en begrensing på hvor mange gjester de kunne ha med seg til vielsen.
- Det var tøft. Det var en del nær familie som ikke fikk mulighet til å komme. Det å arrangere eller invitere til et stort selskap i pandemien kan sette folk i en ubehagelig posisjon, spesielt for besteforeldre som er i risikogruppe. Så det var lettere ikke å gi dem det valget og bare vente i stede, forteller Sophia.





Kjoler av øverste klasse
Vi møtte Solgunn Myrene, daglig leder for Elegant AS, da vi dro for å prøve brudekjoler. I butikken som ligger i Kristiansand sentrum har de både en motebutikk og en egen brudeavdeling. Myrene har merket en forskjell på salg av brudekjoler under korona.
- Det har vært litt roligere. Samtidig i korona-perioden har det vært folk som vil gifte seg på grunn av at de vil ha et litt mindre og rolig bryllup. Men nå har det tatt seg opp igjen, heldigvis, sier Myrene.
Sophia titter ivrig på de lange flotte kjolene som henger fint på stativene. Hun prøver på en brudekjole og svaier den lett fram og tilbake, og smiler bredt.
Etter å ha prøvd på to forskjellige kjoler vurderer hun om hun kanskje bør ha en brudekjole likevel.
- Jeg leker litt med tanken nå, om at det kan gå an å ha en brudekjole, sier hun.



- Jeg føler meg vakker.

Nedgangen av bryllup har vist seg å være mye på grunn av fare for smitte og restriksjonene som ble satt. Tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser en nedgangen på omtrent 19 prosent, fra 2019 til 2020 rundt om i Norge. Lisan Gjendem og Margareth Mongstad, ansvarlige for borgerlige vigsler og kirkens servicetorg i kommunen, forteller om to ulike type nedganger.

Ifølge tallene fra Statistisk Sentralbyrå over inngåtte ekteskap i Norge, ser vi en nedgang på cirka 19 prosent.
Ifølge tallene fra Statistisk Sentralbyrå over inngåtte ekteskap i Norge, ser vi en nedgang på cirka 19 prosent.
I år 2020 til 2021 så Gjendem en nedgang på cirka 24 prosent, av borgerlige vigsler i rådhuset i Kristiansand. Nedgangen var mye på grunn av reiserestriksjonene.
- Veldig mange avlyste på grunn av pandemien. Det er helst de litt unge som vil ha et større tradisjonelt selskap, med familie og venner som utsetter, sier Gjendem.
Margareth Mongstad forklarer at det kom en liten nedgang under pandemien. Men at det har vært perioder i korona-tiden der restriksjonene ikke har vært like strenge, så folk klarte å gjennomført vielser.
I 2019 var det en nedgang også har det vært en liten økning gjennom årene. Men i år er det blitt en større økning.

Lisan Gjendem, konsulent arrangementer i Kristiansand kommune. Foto: Malin Svensen.
Lisan Gjendem, konsulent arrangementer i Kristiansand kommune. Foto: Malin Svensen.

Daglig leder ved kirkens servicetorg, Margareth Mongstad. Foto: Malin Svensen
Daglig leder ved kirkens servicetorg, Margareth Mongstad. Foto: Malin Svensen
For Malena Vestly og Vidar R. Andersen førte korona-restriksjonene til at de valgte å avlyse hele bryllupet.
- Vi var maks uheldige. Beskjeden om restriksjonene kom en uke før vi skulle gifte oss, og jeg måtte sende ut melding om at bryllupet ble avlyst, sier Malena Vestly.
Gjennom en facebookgruppe for de som skulle gifte seg i 2021, fant hun ut at det var flere som valgte å avlyse bryllupet, gjerne tre uker i forveien. Vestly utsatte avgjørelsen lengst mulig fordi hun var redd for å avlyse, hvis det faktisk ble en mulighet for å gjennomføre det likevel.
- Alt var så usikkert hele tiden, fordi de koronareglene endret seg jo hver uke. Det var helt grusomt, sier hun.
Ved å avlyse et bryllup så må man også avbestille eller utsette alt av planleggingen som mat, lokale, fotograf, blomster, sminke og hår. Dette stoppet ikke paret fra å sette en ny dato det samme året, men planleggingen gikk ikke helt etter planen.
- Jeg måtte booke alt på nytt. En måned før bryllupet hadde jeg bare booket presten og kirken. Jeg kviet meg så dødelig til å ta opp telefonen og ringe til et cateringfirma, for jeg hadde fått bryllupet totalt opp i vrangstrupen, sier Vestly.
Malena og Vidar giftet seg ikke i 2021. Men de håper 2022 blir året de endelig får giftet seg og ha det tradisjonelle store bryllupet de ønsker seg.

Malena Vestly (26) og Vidar R. Andersen (33 ). Forlovet seg 1. desember 2020. Foto: Ulrikke Nilsen Sørli. (@byulrikke_)
Malena Vestly (26) og Vidar R. Andersen (33 ). Forlovet seg 1. desember 2020. Foto: Ulrikke Nilsen Sørli. (@byulrikke_)

Malena Vestly. Foto: Ulrikke Nilsen Sørli. (@byulrikke_)
Malena Vestly. Foto: Ulrikke Nilsen Sørli. (@byulrikke_)
Bryllupsfeber igjen?
Det var mange som utsatte i fjor på grunn av korona og smittesituasjonen, og synes det ble vanskelig med så liten forutsigbarhet. Dermed så utsatte de og derfor er det en opphopning med bestillinger til å gifte seg i år.
- Ja, det ser vi faktisk. Noen av reiserestriksjonene er åpne igjen så da blir det flere flerkulturelle vigsler. Vi ser at det skjer en økning i slike bryllup, sier Lisan Gjendem.
Videre forteller Gjendem at for noen er datoene svært viktige. I år 22.02.2022 er det allerede booket inn fem vielser den dagen og det samme var det i fjor 20.02.2020.
- Også er det noe magisk rundt Sankthans. Da får vi en liten opphopning av bestillinger og gjennomføringer av vigsler, sier Gjendem.
- Til nå i år er det meldt inn 150 vielser. Det vil sikkert komme flere som vil gifte seg utover sommeren og høsten, så vi ser en ganske stor økning i år sier Margareth Mongstad.
Mongstad forteller at det er en pågang med bestillinger av bryllup i år. Fordi både de som utsatte i fjor og de som ikke har bestilt tidligere tenker at de skal klare å gjennomføre det i år. - Også får vi håpe at det går sånn, sier hun.

Vigselsrommet i rådhuset i Kristiansand. Foto: Malin Svensen
Vigselsrommet i rådhuset i Kristiansand. Foto: Malin Svensen

Foto: Malin Svensen
Foto: Malin Svensen
Familiene får møtt hverandre
Sophia Jean Sørenes og Marius Sauholmen Sørenes gleder seg for å feire selskapet til høsten med familie og venner, et og et halvt år etter vielsen.
- Det er ganske viktig for meg å markere det sammen med resten av familien og venner. Jeg tenker at et ekteskap ikke bare er noe som er mellom meg og Marius, men som påvirker alle de rundt oss. Noen av dem har ikke møtt hverandre engang. Jeg er veldig glad i det å samle folk og ha et godt måltid med god stemning, sier Sophia.
Om det ikke hadde vært for korona så ville hun ha hatt selskapet samtidig som bryllupet. Men det var for stor usikkerhet om hvor lenge de måtte ha ventet før de kunne hatt feiringen, og om restriksjonene hadde lettet opp.
Selskapet Sophia og Marius skal ha til høsten, skal holdes i Misjonshuset i Kristiansand, de planlegger Thanksgivingtema med masse mat og god stemning.
