Colletts Kafe

Det fylles opp på teateret i Kristiansand. Mange av de i byen som har valgt å droppe hytteturen denne vinterferien har tatt turen for å følge kveldens Colletts Kafe.

Denne kvelden var misforståelse og forståelse i samtaler temaet og det var professor Jan Svennevig som gjest som fortalte om sin forskning til et engasjert publikum.

Colletts Kafe har siden 2021 vært en arena der fakultet for humaniora og pedagogikk bringer fakultetets forskning ut til et bredere publikum. Kveldene på teateret har blitt populære for folk

Teateret i Kristiansand, FOTO: Magnus Ytterbø

Teateret i Kristiansand, FOTO: Magnus Ytterbø

- Alle billettene var hentet ut allerede klokken 14 idag, så da måtte vi hive oss rundt å sette opp på en større scene, sier Svein Heddeland til sørnett.

Det er Heddeland og Hans Hodne som er pådrivere av kafekveldene som arrangeres på teateret.

Nå ut til fler

Tradisjonelt er mye av akademisk formidling gjennom spesialiserte fagtidsskrifter som ofte kan være tungt å lese for vanlige folk. Ved å gjøre stoffet lettere tilgjengelig håper fakulteten at det kan nå ut til fler.

- Vi har innsett at viktige temaer som angår samfunnet som helhet ikke alltid når frem til folk flest på den måten. Derfor har vi skapt et rom hvor vi kan oversette komplekse forsknings funn til en mer tilgjengelig og forståelig form, og invitere alle interesserte til å delta i diskusjoner og refleksjoner rundt disse temaene, sier Hodne.

Han fortsetter

- På denne måten håper vi å bidra til en mer informert og engasjert offentlighet, forteller Hodne til Sørnett.

Humaniora er en samlebetegnelse for humanistiske vitenskaper og fag, blant annet historie, filosofi, språkvitenskap, kunstvitenskap og litteraturvitenskap. Humaniora er fag som studerer blant annet språk, historie og/eller estetikk.

Pedagogikk er læren om oppdragelse og undervisning.

Arrangørene Hans Hodne og Svein Heddeland. Foto: Magnus Ytterbø

Arrangørene Hans Hodne og Svein Heddeland. Foto: Magnus Ytterbø

Barområdet i teateret under pausen i samtalen. Foto: Magnus Ytterbø

Barområdet i teateret under pausen i samtalen. Foto: Magnus Ytterbø

Foto: Magnus Ytterbø

Foto: Magnus Ytterbø

Det er tydelig at å legge frem forskningen på denne måten er noe som funker. Over 150 stykk hadde tatt turen til teateret denne tirsdagen.

Med professor Jan Svennevig som gjest, og førstelektorene Agnes Bjorvand og Erik Mustad som programledere ble samatalen interessant for publikum.

Under den 40 minutters lange samtalen fikk publikum høre mer om betydningen av å oppnå bedre forståelse i samtaler og hvordan dette kan bidra til å redusere konflikter. Før de etter en pause selv kunne stille spørsmål til Svennevig.

Planen Videre

Videre ønsker fakultetet å fortsette i samme spor i tillegg til å gjøre innholdet enda mer tilgjengelig,

- Vi er fast bestemt på å opprettholde våre seks kafekvelder i året, som har vært en suksess tidligere. I tillegg til disse arrangementene, vil vi nå også ta skrittet videre ved å ta opp kveldens samtaler og gjøre dem tilgjengelige som podkaster.

- Vi tror dette vil gjøre vårt innhold enda mer tilgjengelig og gi muligheten for en større gruppe mennesker å delta og engasjere seg i våre diskusjoner, selv om de ikke kan være til stede fysisk, sier Hodne til Sørnett.