De var vant til en positiv prøve i året.
Nå er det en i uken.


- Vi har i snitt 10-12 positive klamydia-prøver hver uke. Og vi har i snitt en positiv gonoré-prøve i uka. Det høres ikke så mye ut, men vi er vant med å ha en positiv gonoré-prøve i året.
Grethe Løvås er helsesykepleier og jobber på helsestasjonen for ungdom i Kristiansand. Helsestasjonen er et gratis drop-in-tilbud for all ungdom under 25 år.
- Mot slutten av pandemien økte gonorétallet veldig i Bergen. Det var helt hårreisende tall. Derfor bestemte vi oss for å begynne å teste for både klamydia og gonoré.
Hva er gonoré?
Gulgrønn utflod som kommer ut av penis eller skjeden.
Brennende smerte når du tisser.
Ømme testikler.
Sårhet på tuppen av penis.
Gonoré er en kjønnssykdom som gir symptomer til rundt halvparten av kvinner og flesteparten av menn. Smitten kan overføres ved oral-, anal- og vaginal samleie. Ubehandlet gonoré kan gi alvorlige komplikasjoner. Hos kvinner kan det føre til tette eggledere, noe som kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Hos menn kan det spres til testikler og prostata, dette kan føre til langvarige smerter.
Antall tilfeller av kjønnssykdommen gonoré har økt kraftig siden 2022 etter pandemien da samfunnet åpnet opp igjen. Ifølge Folkehelseinstituttet ble det registrert 2 985 tilfeller i 2023, dette er en økning på 61 prosent sammenliknet med 2022 og 438 prosent sammenliknet med 2021.

Både gonoré og klamydia går under smittevernloven i Norge. Det betyr at om man tester positivt er man pliktig til å gi beskjed til alle man har hatt sex med de siste seks månedene. Ifølge Løvås velger de fleste å selv gi beskjed til sine seksualpartnere, men det er også mulig å be de på helsestasjonen sende beskjeden videre.
- De fleste sier takk, og det tenker jeg er riktig svar på en sånn melding. Det er ikke sikkert du har symptomer og da er det kjempefint å få beskjed om en du har vært med har testet positivt.
- Jeg synes at et hvert nytt forhold burde starte med at man går sammen og tar en selvtest.

Det kan virke omfattende å skulle gå og ta en selvtest. Men prosessen tar kun et par minutter og koster deg en liten tur på helsestasjonen. Under kan du følge vår reporter når hun tar selvtest på helsestasjonen.
Venke Bakke (51) jobber som helsesykepleier på Kristiansand Katedralskole Gimle, der har hun vært i ni år.
Livet som helsesykepleier på en videregående skole gir stor variasjon i arbeidsdagene. Her kan elevene komme med alle slags mulige problemstillinger. Det gjelder psykisk, fysisk og seksuell helse.
- Vi tar tester for seksuelt overførbare infeksjoner, gir veiledning og resept på prevensjon og prater med ungdommer som f.eks. strever med selvfølelse eller kjærlighetssorg.

Bakke opplever at ungdommen er godt informert om prevensjon og viktigheten av kondombruk. Hun mener det er stor verdi i grundig og repetitiv seksualundervisning. Om man får undervisning i seksuell helse ved jevne mellomrom i løpet av den tretten år lange skolegangen, vil informasjonen til slutt feste seg hos de fleste.
Hvorfor er det slik at tilfeller av kjønnssykdommer øker, når vi vet at unge er godt opplyst om seksuell helse?
Bakke var nylig på et foredrag om kondombruk. Her ble hun fortalt at selv om vi har god tilgang på gratis kondomer i Norge, så viser det seg at de ofte blir liggende i nattbordskuffen.
- Det er en mismatch mellom hvor mye kondomer som blir delt ut i forhold til hva som blir brukt. Foredragsholderen sa at Norge er et av de dårligste landene i Europa på å bruke kondom.
