Er skjermens tid i skolen over?

Betydelig økning

De siste tiårene har det vært en betydelig økning i diagnoser knyttet til konsentrasjonsvansker. Samtidig som skjermtiden hos unge stiger og skjerm tar over for penn og papir i skolen, har også antall registrerte tilfeller av ADHD nesten doblet siden tidlig på 2000-tallet. Hva økningen skyldes er uklart.

Elevene er nødt til å kunne bruke skjerm

Arve Stokkelien er lærer på Grim skole i Kristiansand, leder for oppvekstutvalget i Kristiansand kommune og sitter i kommunens bystyre. Vi møter han hvor han trives best, i kunnskapens rom, klasserommet.

Enn så lenge er det ingen skjerm i sikte. Dette til tross for at for seks år siden så bevilget bystyret i Kristiansand 41 millioner slik at elevene skulle få egen skjerm.

Arve Stokkelien er lærer, men også en engasjert politker. Foto: Jon Einar Skjørdal

Arve Stokkelien er lærer, men også en engasjert politker. Foto: Jon Einar Skjørdal

- Det er ikke helt svart hvit. Vi trenger skjerm, men vi trenger også fysiske bøker. Det kan hende pendelen har svingt litt for langt mot bare skjerm de siste årene, forteller Stokkelien.

Han stiller seg likevel kristisk til mulige langsiktige konsekvenser.

- Jeg tror at det blir skummelt for arbeidslivet hvis man ender opp med mennesker som ikke klarer å konsentrere seg på en arbeidsoppgave i mer enn 5-10 minutter. Jeg underviser i en del praktiske fag, og der ser jeg at elevene ikke klarer å konsentrere seg over en lengre periode.

Nesten ingen elever som leser bøker

- For eksempel det med lesing, og det å kunne lese en bok. Det er nesten ingen elever som leser bøker lengre. Jeg merker det også i min egen evne til å konsentrere meg at det har blitt dårligere. 

- Jeg merker at konsentrasjonsevnen har blitt dårligere, men også allmennkunnskapen.

- Det er nesten ingen som leser aviser eller bøker lengre. Det eneste stedet de får kunnskap er på skolen, og det er skummelt, forteller Stokkelien.

Konsentrerte elever i klasserommet under time med Stokkelien. Foto: Jon Einar Skjørdal.

Konsentrerte elever i klasserommet under time med Stokkelien. Foto: Jon Einar Skjørdal.

- Må ha en viss underholdning

Stokkelien får støtte av lærer ved Flekkefjord ungdomskole, Helene Sinnes.

Helene Sinnes er kontaktlærer ved Flekkefjord ungdomskole. Foto: Flekkefjord ungdomskole

Helene Sinnes er kontaktlærer ved Flekkefjord ungdomskole. Foto: Flekkefjord ungdomskole

Hun merker at flere av elvene som sliter med å konsentrere seg over en lengre periode.

- Noen syns det er irriterende å høre naboen puste eller høre seg selv puste.

Sinnes har jobbet som lærer i fem år, men kan fortelle at kollegaer som har jobbet på skolen i 40 år, har opplevd en enorm utvikling på nettopp dette.

Selv merker Sinnes at det kan være utfordrende å ha undervisning som fenger elevene.

- Det er alltid snakk om at man skal gjøre undervisningen mer spennende, mer variert og mindre tavleundervisning. Det er ikke sikkert at det var perfekt sånn det var før, men nå er det nesten sånn at man må ha en viss underholdning for at elevene skal klare å følge med.

Veldig skadelig for barna

Sosialpedagog Sunniva Olaisen har i flere år jobbet med elever som sliter med konsentrasjonsvansker på steinerskolen. På steinerskolen brukes ikke skjerm i undervisningen på barnetrinnet.

- Jeg syntes ikke at skjerm har noe å gjøre i skolen. Det er ikke noe som tilsier at skjerm hjelper på læringen, forteller Olaisen.

Sunniva Olaisen stiller seg svært skeptisk til dagens skjermbruk. Foto: Brage Heggøy

Sunniva Olaisen stiller seg svært skeptisk til dagens skjermbruk. Foto: Brage Heggøy

Olaisen har diagnosen ADHD og er mor til en jente med samme diagnose.

- Jeg prøver å begrense skjermbruken til mine egne barn, spesielt til hun på 8 fordi hun blir veldig oppslukt.

Dårligere konsentrasjon

Olaisen reagerer på at dagens barn har dårligere konsentrasjon. Hun opplever at barna ikke klarer å se en film, eller lese en bok fordi oppmerksomhetsspennet deres er såpass påvirket av mobil og apper.

- Jeg tror appene og mobilene er veldig skadelig for barna. Appene er bygget opp slik at en konstant får nytt påfyll av innhold, som igjen gjør det vanskeligere å opprettholde konsentrasjonen over lengre tid.

Hun mener likevel at økningen i ADHD ikke trenger å ha noe med mobil å gjøre.

- Denne økningen i diagnostisering av ADHD og handler nok mye om at det har vært veldig lite kunnskap om hvordan ADHD viser seg hos jenter fordi det viser seg litt annerledes enn hvordan de gjør hos gutter.

Foto: Brage Heggøy

Foto: Brage Heggøy

Det er bedre å leke enn å være på skjerm

Bordet i stuen tyder tydelig på at hjemme hos Olaisen legges det vekt på aktivitet uten elektroniske duppedingser.

Olaisen oppfordrer sine egne barn til å finne alternativer til skjerm og legger gjerne tilrette for det.

- Det blir gjerne mer rot enn hvis barna hadde sittet med en Ipad, men såpass skal jeg strekke meg.

Kan utvikle ADHD ved bruk av for mye skjerm

Psykiatrisk overlege og professor ved UiB Jan Haavik mener at man ikke skal fullstendig svartmale bruk av skjerm i skolen.

- Uten at jeg har forsket på det, så tenker jeg at skjerm kan være med å påvirke konsentrasjonsevnen. Det er likevel et verktøy for det bedre og det verre.

Foto: privat.

Foto: privat.

Haavik reagerer på at skoler i Norge har valgt å ha ett såpass høyt nivå av skjerm i skolen uten at vi er klar over de langsiktige konsekvensene av det.

- Jeg tenker alle mennesker ligger på et spekter av IQ og konsentrasjon. Hvis man da ligger på gjennomsnittet og ikke trener på konsentrasjon, da kan man vippes over.

Miljøet er avgjørende

Haavik forteller at hvis man er del av et miljø som fokuserer og trener på konsentrasjon, har man mindre sjanse for å utvikle konsentrasjonsvansker, eller en form for ADHD enn de som har vokst opp med mye bråk eller andre elementer som gjør konsentrasjon vanskelig.

Langt ifra den eneste faktoren.

Eva Brittmark er nå pensjonist, men har jobbet lenge for senter for bedre læring som lærer og terapeut, samtidig som hun driver sin egen nettside der hun skriver om læring og lærevansker.

-Vi flommes over med ting fra pc-er og andre skjermer i dag. Jeg vil nok ikke si at det er med på å konkret ødelegge konsentrasjonsevnen, men det er nok absolutt med på å gjøre det vanskeligere å skulle holde seg konsentrert, forteller Brittmark.

Hun mener ordet "konsentrasjonsvansker" blir feil å bruke.

- Jeg ville nok kalt det mer for oppmerksomhets utholdenhet om en spesiell ting.

Skolen skulle vært lagt opp anderledes

- Det er jo forskjeller, og det er klart det er mange lærere som er dyktige og som varierer i undervisningen, men det burde vært større muligheter for å bevege seg. Skolen skulle vært lagt opp på en ganske annen måte. 

Barn er ikke skapt for å sette seg ned på en stol og sitte der så mye som man gjøre i skolen. Det finnes jo noen som klarer det og som mestrer det, men for noen blir det også veldig mye.  

Foto: privat.

Foto: privat.

Økning i ADHD diagnoser

Fra 2020 til 2022 har ADHD-diagnoser i spesialisthelsetjenesten blant barn og unge økt hos begge kjønn. Dette står i kontrast til en relativt stabil utvikling de ti foregående årene. Dette kommer frem i nye tall ved folkehelserapporten.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, line, Plottdiagram

Automatisk generert beskrivelse

Hentet fra FHI.

Hentet fra FHI.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, line, Plottdiagram

Automatisk generert beskrivelse

Hentet fra FHI.

Hentet fra FHI.

Genetikken har ikke endret seg

Haavik forteller at tematikken har vært mye diskutert og at årsaken er genetisk.

- Genetikken har ikke forandret seg, så enten handler det om mer oppmerksomhet rundt ADHD, eller miljøet man er utsatt for i oppveksten. Det er nok en god kombinasjon.

Skjerm kan bidra til faktorer av ADHD

- Oppmerksomhet er krevende og det å holde fokus er krevende. Man må øve på konsentrasjon og det er nok noe vi undervurderer, forteller Haavik.

Videre forteller Haavik at skjerm kan være med på å skape faktorer av ADHD og over lengre tid være med på å utvikle det. 

Forbyr mobil på Kristiansands skoler

29. mai vedtok bystyret i Kristiansand det nye skolereglementet. Der kom det blant annet inn at ikke bare mobil skal forbys, men at de skal fysisk samles inn på morgen og deles ut på slutten av dagen.

Dette er Stokkelien med på og vedta og er glad det endelig skjer en endring.

- Vi merker en stor bedring i skolehverdagen ved at mobilen ikke er tilgjengelig. Det var en naiv holdning til at det ikke skulle være mobil på skolen, men den kunne ligge i sekken. Det funket ikke, så derfor skjerpet vi politikere inn det forbudet med at de skal samles inn.

Det samme har Helene Sinnes opplevd. Det er to år siden de på Flekkefjord ungdomskole innførte mobilfri skole og hun merker effekten.

- Nå sitter elevene å prater og gjøre ting sammen. Før var det sånn at elevene løp og hentet mobilen med en gang klokken ringte og bare satt på egen mobil.

people sitting down near table with assorted laptop computers

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Photo by Marvin Meyer on Unsplash