Fikk drømmerolle i musikal

Marthe Signe Lende (18) og Amanda Winsjansen (18) fikk hovedrollen i musikalen Sister Act. Flere av jentene fikk muligheten til å kapre hovedrollen i musikalen, men disse to ble de heldige utvalgte.

- Jeg var veldig fornøyd og stolt, og ikke minst glad. Jeg hadde jo søkt spesielt på den rollen, og var på audition til den, så det var veldig stas at det lyktes, sier Lende med et stort smil.
Utenfor skolen høres sangen fra elevene. Når jeg går inn hovedinngangen blir lyden høyere. Jeg går inn enda en dør, helt inn til musikkrommet. Her står det en stor gjeng i en halvsirkel og synger.
Helt bak i rommet er det en tribune med sitteplasser for publikum. Denne er ikke fylt opp av mennesker, men med skolesekker og matpakker. Skoledagen er egentlig over, men disse ungdommene jobber hardt etter skoletid for at musikalen skal bli best mulig.
Musikalen Sister Act er basert på filmen med samme navn, og stykket skal spilles av tredjeklassingene på musikklinja.
Sister Act
Det er en amerikansk musikalsk komedie fra 1992 skrevet av Joseph Howard. I musikalen møter vi en hovedrolle som lever et tøft liv på kanten. Kvinnen i hovedrollen er vitne til et drap utført av en mafiasjef. Hun som vitne kan dra til politiet med dette, noe som mafiasjefen vil hindre at skjer. Kvinnen drar til politiet, og står nå i en veldig utsatt posisjon hvor hun blir jaktet på av mafiaen. Dette fører til at hun må gjemme seg på et sted hvor ingen forventer, og ender altså opp i et kloster hvor miljøet er helt annerledes enn det hun er vant til. Hovedpersonen er musiker, og i klosteret er det et veldig dårlig nonnekor. Med hovedpersonen sin innflytelse endres atmosfæren blant søstrene i klosteret, og hun danner sterke bånd med søstrene.
Musikalen har to premierer i starten av april. Det vil si at noen av elevene spiller samme rolle, men på forskjellige dager. Deriblant hovedrollen som Deloris Van Cartier, eller Dina Lorentsen som de kaller henne på norsk, som spilles av både Marthe og Amanda.
- Jeg har vært med på musikalnummer tidligere, og jeg har danset og sunget i en musikal, men aldri vært med på drama og skuespill sånn som dette, sier Lende.
Ikke et vanskelig valg
Filmen med samme navn ble en stor suksess. Dette førte til at det kom en oppfølger som hadde premiere i 2006. Nå er det bekreftet at en tredje film er i produksjon. Premieredatoen er ukjent, men det ryktes at den skal være ferdig i løpet av 2022.
- Det er litt kult, og drar inn litt PR og folk tror jeg. Alle var veldig motiverte for akkurat denne musikalen, mest på grunn av musikken egentlig. Samtidig er det noe som ikke er gjort her tidligere, forteller Lende.
Prosjektleder og lærer Anne Margrethe Gluch har lenge hatt lyst til å sette opp denne musikalen, spesielt fordi det er en musikal med mange kvinnelige roller.
- Store deler av musikalen foregår jo i et kloster, og veldig ofte har vi mange jenter med sang som hovedinstrument, som gjør at det er en fin musikal å gjennomføre, sier Gluch.

Fra venstre: Marthe Signe Lende (18) og Amanda Winsjansen (18) strålende fornøyde etter dagens sangøvelse. Foto: Jonas Slørdal Røvik
Fra venstre: Marthe Signe Lende (18) og Amanda Winsjansen (18) strålende fornøyde etter dagens sangøvelse. Foto: Jonas Slørdal Røvik
- Tenk at dette er én av 15 sanger! OG dere skal danse i tillegg! Roper prosjektleder Gluch.
Det er også gutter med i musikalen, og flere av disse har ikke sang som hovedinstrument. Blant disse er Theodor (18) som spiller en overlegen ung gutt, og Isak (18) som spiller mafiasjefen.
- Jeg har aldri vært med på musikal før, bare sett på. Det er alt for lyse toner! Sier Theodor og ler.
Det er et fåtall mannlige roller i musikalen. Derfor var alle guttene på audition til alle de mannlige rollene. Herifra blir de plukket ut og valgt til den rollen lærerne mener de passer best til.
- Jeg har begynt å like rollen min mer og mer. I begynnelsen var jeg litt misfornøyd, men så har den begynt å vokse på meg, og nå er jeg egentlig veldig fornøyd, forteller Isak.
Musikalen byr på store utfordringer. Det er viktig å tåle å gå ut av komfortsonen sin, noe som kan være uvant nå rett etter pandemien.
- Det vanskeligste er å gå skikkelig inn i rollen uten å bli flau. Det er viktig å kunne replikkene sine, da blir man mye mer trygg, sier Isak.
- Nok en gang ble vi hindret av pandemien, forteller Gluch.
To år uten publikum
Musikalen skulle egentlig ha premiere nå i februar, men nye tiltak fra regjeringen gjorde dette umulig. Det var uaktuelt for prosjektlederen å avlyse.
- Vi utsatte det til april, så nå krysser vi fingrene og håper på det beste, sier Gluch.
Anne Margrethe påpeker hvor mye hun unner elevene denne muligheten. De er nå på tredje året, og de to første årene har blitt preget av pandemien.

Det er viktig å ha det moro på sangøvelse, men litt seriøst må det også være i følge lærer og prosjektleder Gluch. Foto: Jonas Slørdal Røvik
Det er viktig å ha det moro på sangøvelse, men litt seriøst må det også være i følge lærer og prosjektleder Gluch. Foto: Jonas Slørdal Røvik
- De har nå gått her i to år uten å kunne hatt en eneste stor forestilling. Det å søke på musikk, dans og drama uten å egentlig fremføre noe spesielt er veldig kjedelig. Man går jo her for å vise frem hva man kan og ha konserter og forestillinger, sier Gluch litt oppgitt.
Vil fortelle noe
Nå som de endelig har mulighet til å vise frem noe for et større publikum, vil de prøve å spre et budskap gjennom musikalen.
Prosjektleder Gluch påpeker at musikalen inneholder både drømmer, alvor, komikk og samhold. Det blir en utfordring å klare å sette alle elementene sammen i én og samme musikal.
- Samtidig er den veldig utfordrende rent musikalsk. Det er store gospellåter og discolåter som krever mye stemme, og ikke minst kondisjon, forteller Gluch ivrig.
Marthe Signe Lende som spiller hovedrollen, kan fortelle oss at musikalen skal få frem hvor viktig det er å ha tålmodighet, og ikke forhåndsdømme.
- Det er masse kjærlighet, felleskap og ikke minst vennskap, sier Lende til slutt.