Gjenbruk i vinterland

Spennende arkitektur og uvanlige løsninger

Kun et par minutters gange fra Hovden sentrum kan man skimte et nybygg i fjellsiden som gjør at en rett og slett blir nysgjerrig. Det skiller seg ut fra de andre husene og hyttene på Hovden som ellers gjerne er tradisjonelle fjellhytter som er malt mørke og har torv på taket.


Prosjektlederen, arkitekten, snekkeren og eieren bak det fascinerende huset heter Trond Henning Monan. Han har takket ja til en liten omvisning og en prat. Til tross for at han har jobbet natt og dag i månedsvis, og at det fortsatt gjenstår mange hundre timer før huset er ferdig, møter Monan oss med et stort smil og tar oss med rundt på fremsiden av huset. Vi skal ikke gå mange skrittene i den dype snøen før Monan engasjert begynner å peke og forklare.

Monan har valgt å lage en gang litt utenom det vanlige. En tube som binder sammen huset på en leken måte som man ikke har sett maken til.

Foto: Karianne Storesund

En kunde som liker romstasjoner og trehytter

- Gangen er ofte undervurdert i et hus, men jeg synes at alle rom er like viktige. Gangen er et slags knutepunkt, og blir ofte et kjedelig rom med masse dører og lite naturlig lys.

Monan peker på den lange vindusrekken. Han forteller at i dette prosjektet har han sett for seg gangen som en slags tube som binder sammen garasje/verksted og selve huset som han har definert som en slags krysning mellom et stabbur og romskip.

- Det høres muligens litt rart ut, men jeg tror det vil passe eieren, sier Monan med glimt i øyet.

Han geleider oss opp en provisorisk trapp og inn i selve huset.

Vi setter oss ned ved et bord som er plassert i oppholdsrommet. Monan begynner å fortelle at husprosjektet egentlig startet for flere år siden, lenge før tomten ble kjøpt.

- Jeg samler hele tiden på inspirasjon, og når tomtene ble lagt ut for salg falt brikkene på plass. Harddisken min var full av ideer som måtte ut, og tiden var inne for mitt siste store byggeprosjekt.

Monan drar frem en bok han kjøpte for 20 år siden.

- Denne boken kjøpte jeg kun på grunn av dette bildet. Jeg ble helt oppslukt i disse detaljene, og måten arkitekten har lekt seg med rom og nivåer. Monan peker på et stort vindu høyt oppe på veggen i stua.

- Soverommet skal gi en følelse av å overnatte i en trehytte inne i huset, en idè som har utviklet seg fra et bildet og videre til noe eget.

Trond Henning Monan, Arkitekt

Samtalen drar seg naturlig videre til å handle om arkitektur og kreativitet. For Monan handler kreativitet helt enkelt om å koble sammen inspirasjon, erfaringer og kundens behov.

Å være sin egen kunde er ikke bare bare, og Monan anser seg selv som en av de verste. Monan forteller at når han tegner hus for andre er den viktigste delen av prosessen å forstå kundens levemønster, samt det å lese tomta i forhold til vær, vind, lys og utsikt. Han forklarer at han starter med å tegne soner, eller sirkler, og at han deretter jobber med treklosser, før han jobber videre på Mac.

- Selv om jeg hele tiden på gå på kompromisser, samt kill some darlings, har jeg en god følelse når jeg lukker øynene og simulerer meg gjennom alle rommene til forskjellige tider på døgnet og til de forskjellige årstidene.

Siktlinjer, romforløp, nivåer og hvilken følelse han ønsker at rommene skal gi er alt nøye gjennomtenkt.

- Et godt hus skal være praktisk og ha en gjennomgående rød tråd, men hvert rom skal også ha et særpreg, et humør eller en stemning, mener Trond Henning.

Vi ser på gnisten i øynene på Monan når han viser og forklarer at dette er mer enn en hobby. Dette er lidenskap og livsstil som har fulgt han hele livet.

Når kunden er han selv, er prosessen litt mer komplisert. Ting er hele tiden i endring og dette er hans siste idè for andre etasje. Monan forteller at det går like mye tid til tenking som bygging, når man er sin egen arkitekt, snekker og kunde. Foto: Karianne Storesund

Når kunden er han selv, er prosessen litt mer komplisert. Ting er hele tiden i endring og dette er hans siste idè for andre etasje. Monan forteller at det går like mye tid til tenking som bygging, når man er sin egen arkitekt, snekker og kunde. Foto: Karianne Storesund

Monan bruker alt fra isolasjon i huset, favorittjakka, til LP cover som inspirasjon når fargene skal velges. Foto: Karianne Storesund

Monan bruker alt fra isolasjon i huset, favorittjakka, til LP cover som inspirasjon når fargene skal velges. Foto: Karianne Storesund

For at vi skal forstå Monan bedre, må vi se tilbake til oppveksten i Kristiansand på 80-tallet, en tid det var helt normalt å gjøre det meste selv.

Foto: privat


- Mamma tegnet og designet helt uten utdannelse på feltet, og pappa bygde sammen med dugnadsgjengen. Først hus når jeg var 3-4 år, så hytte litt senere. Så kort oppsummert består mine beste barndomsminner av bygging og hytteliv på Hovden.

Når Trond Henning ble litt eldre fikk han egen garasje til mekking, og han begynte å bygge egne hytter i skogen med venner.

- Det var slik jeg la grunnlaget for det jeg kan i dag. Jeg observerte hvordan de voksne gjorde det, for så å gjøre det selv, noe som innebar masse prøving og feiling. Denne formen for dybdelæring er det lite rom for i dagens samfunn, og jeg har intrykk av at mange tror man kan lære manuelt håndverk via en youtube-film.

- Jeg lærte også at en nødvendigvis ikke trenger en formell utdannelse for å gjøre ting. Det setter jeg pris på i dag, for skolen var ikke en plass jeg likte meg. Jeg likte ikke å sitte i ro. Jeg ville gjøre, skape ting, og hadde stadig nye prosjekter, forteller han.


Egenprodusert kildesorteringsdunk laget av osp og gjenbruksmaterialer. Foto: Privat

Egenprodusert kildesorteringsdunk laget av osp og gjenbruksmaterialer. Foto: Privat

Sykkel laget av gjenbruksmaterialer, blant annet er hjulene fra en ødelagt barnevogn. Foto privat

Sykkel laget av gjenbruksmaterialer, blant annet er hjulene fra en ødelagt barnevogn. Foto privat

Prosjekt "Villa Bøle", tegnet og bygget i 2013. Foto: Arild Danielsen

Prosjekt "Villa Bøle", tegnet og bygget i 2013. Foto: Arild Danielsen

Elever fra Skap Kreative Folkehøgskole har besøkt Monan og sett hans inspirerende arbeid på Hovden.

Foto: Ida Daland

Fra hobbysnekker til arkitekt

Monan tar et sup av kaffekoppen og mumler at det tok litt tid før han turte å ta i bruk arkitekttittelen, men at han til slutt gav litt faen. Monan viser frem nettsiden til Mo&Dal tegnestue. Huset som Monan bygger nå skal nemlig også fungere som et avdelingskontor for firmaet som han eier sammen med arkitekt Ida Daland.

Ida og Trond Henning er kollegaer på Skap Kreative folkehøgskole i Mandal, hvor de begge underviser i arkitektur.

- Det var vel sist vår jeg ringte Ida og spurte om hun ville være med å starte firma. Jeg satt og tegnet to eneboliger i tillegg til èn hytte, samtidig som jeg hadde begynt å bygge huset på Hovden. Det ble litt mye på en gang, og jeg hadde veldig lyst til å gå fra å være en fyr som tegnet litt her og der til å starte et arkitektkontor. Derfor etablerte vi nå i vinter Mo&Dal tegnestue.

For tiden er det for det meste eneboliger og hytter Mo&Dal jobber med, men de har både kompetanse og lyst til å jobbe med større prosjekter i fremtiden.

I motsetning til han selv har Ida en mastergrad i arkitektur fra Arkitekthøyskolen i Århus.

- Det var viktig for meg å få med med Ida på laget. Hun er den jeg jobber best sammen med. I tillegg er det er en stor styrke at hun har en mastergrad i arkitektur. Med hennes faglige kompetanse og med min håndverksbakgrunn utfyller vi hverandre perfekt. Vi jobber godt sammen, og jeg er ikke den letteste å jobbe sammen med, jeg er jo en litt sær durasell-kanin, ler Monan.

"Gapet mot naturen" er et av prosjektene Mo&Dal arbeider med for tiden. Kunden er, som han selv, opptatt av miljø, klima og minst mulig inngrep i naturen. Monan forteller at målet var at formen på hytten skulle få ut litt frustrasjon. Kunden til dette prosjektet jobber nemlig til daglig med store internasjonale miljø-utfordringer.

- Da tenkte jeg det passet bra om bygget kunne skrike litt, og det er en fantastisk utsikt på denne siden av tomten, sier han og peker mot skjermen.

Hytten skal kles med kjerneved, isoleres med trefiberisolasjon, og inne blir det brukt med mulig naturlig ubehandlet furu.

Monan klapper sammen datamaskinen og møter blikket vårt. Han forteller at det er viktig at alt han tegner skal være tidløst og at kunden skal føle at rommene og formene er en del av deres personlighet. Litt som en favorittbukse som bare blir bedre og bedre jo mer den brukes!

- Hvis kunden går lei og pusser opp et av mine prosjekter, har jeg ikke lykkes i jobben min som arkitekt. Da har jeg ikke lyttet godt nok, og ikke tilført det lille ekstra som gjør at kunden og verket passer sammen.

Monan snakker engasjert om "Gapet mot naturen". Foto: Karianne Storesund

Monan snakker engasjert om "Gapet mot naturen". Foto: Karianne Storesund

- Når den siste 5 meter høye veggen ble senket på plass og alt passet på millimeteren, kom tårene.

Trond Henning Monan

Foto: Privat

Byggeprosessen starten i 2021

Tilbake til huset vi nå sitter i. Monan forteller at prosjektet begynte for alvor i mai 2021. Da ble tomten gravd ut, materialene fraktet opp og Monan stod hele sommeren og bygde ferdig veggene som elementer. Vegger og tak ble løftet på plass ved hjelp av mobilkran, og i løpet av noen hektiske dager i midten av august var vegger og tak på plass.

- Det er et av de fineste øyeblikkene i livet mitt. Lokalmiljøet, gamle ski-venner som jeg kun har hatt sporadisk kontakt med de siste årene, samt ny bekjentskap, alle stilte opp på dugnad.

Monan peker nedover og forklarer at der ligger en restaurant, kalt The Village nede ved Hartevann.

- De spanderte 3-retters middag på hele arbeidslaget.

Det er disse opplevelsene kombinert med barndomsminner, storslått natur og stabile snøforhold som gjør at Monan har vendt tilbake til Hovden. Fra Danmark, Oslo, et år i seilbåt, noen år i en primitiv hytte i skogen, funkishus i Kristiansand og bobil i alpene. Monan mener han nå har erfaring nok til å konkludere; - Nå blir han på Hovden.


Monan bygget hele huset ferdig som elementer, for at det skulle passe måtte alle mål stemme. Foto: Privat

Monan bygget hele huset ferdig som elementer, for at det skulle passe måtte alle mål stemme. Foto: Privat

Lange dager alene på tomta. På de varmeste dagene startet Monan kl 05:00 for å gjort mest mulig før solen sto opp. Foto: Privat

Lange dager alene på tomta. På de varmeste dagene startet Monan kl 05:00 for å gjort mest mulig før solen sto opp. Foto: Privat

Det lille tettstedet har rett over 400 faste innbyggere og er et typisk hytteområde med et par dagligvarebutikker, sportsbutikker, skianlegg og et par cafeer. Men Trond Henning mangler ingenting.

Foto: Karianne Storesund

Hovden i Setesdal

Det lille tettstedet har rett over 400 faste innbyggere og er et typisk hytteområde med et par dagligvarebutikker, sportsbutikker, skianlegg og et par cafeer. Men Trond Henning mangler ingenting.

- Her er det mye mer naturlig å stikke til naboens garasje og ta ei pils mens vi lager noe. Folkene her er litt mer som meg selv, der penger og statusjag er byttet ut med lidenskap og hobby.

Trond Henning synes det er fint at de har fjellet for seg selv i ukedagene og forteller at de skiller mindre mellom hverdag og helg her på Hovden.

- Vær og skiføre vil helt klart styre åpningstidene til Mo&Dal sin tegnestue på Hovden, sier Monan med et smil og peker opp på Hartevassnut som ligger rett bak huset.

Til tross for at Monans hus er nybygget, henger det fortsatt mye historie i veggene. Den ene veggen har tidligere vært gulv som har blitt brukt til å både giftes på og danses på i festlige lag i over 20 år.

Foto: Privat


Gjenbruk i ny drakt

Gjenbruksbutikker og Finn.no blir flittig brukt i husbyggingsprosessen Monan står midt oppi for tiden, og når vi beveger oss inn på temaet gjenbruk, blir Monan svært engasjert.

- Det er gøy å bruke ting som ikke andre kan bruke! Det er en skattejakt. Jeg får for eksempel bygget kjøkken for en brøkdel av prisen når jeg benytter med av nedsatte hvitevarer med bulker som ingen vil ha. Jeg tenkte jeg skulle bytte ut fronten på kjøleskapet med rustne stålplater, bygge skrog og skuffer selv, da blir det 100% meg.

Trond Henning smiler og henter frem en lampe han har kjøpt på en gjenbruksbutikk i Kristiansand. Lampen er tegnet av den danske arkitekten Arne Jacobsen, tilbake på 50-tallet.

- Den er like kul i 2022 som den var i sin tid. Det betyr jo at min bestefar kunne kjøpt den, og den kunne gått i generasjoner. Det er et tidløst og godt design som aldri går av moten. Det burde vært forbud mot å kjøpe varer med dritt-kvalitet på Nille og Europris, sier Monan med en tydelig stemme.

Den ene veggen i oppholdsrommet skiller seg ut fra de andre. Den ser mer slitt ut enn de andre veggene med helt nytt treverk. Monan forteller at den veggen pleide å være et tregulv som ble lagt inn i partytelt.

- Det har blitt dansa på og gifta på i Mandal i mange år, så det er det nok mange fine historier bak!

De fleste, tenker på store gule ruller med sammenpresset Glava når de hører ordet "isolasjon". Denne typen isolasjon er ikke blitt brukt her. Tvert imot har Monan gått for en isolasjon som er mye snillere mot miljøet. Monan holder opp en fargerik pute.

- Dette er tekstilisolasjon laget av resirkulerte tekstiler. Produsert av Ultimat fra 2006 til 2008. De var nok litt tidlig ute, og gikk dessverre konkurs. Fabrikken ble solgt til Finland, men jeg fikk kjøpt opp et lite restparti, mest bare for å vise at det finnes slike sertifiserte produkter.

Ellers er mesteparten av huset isolert med trefiber fra Hunton. De lager sin isolasjon av avkapp fra treindustrien. Monan legger ikke skjul på at han synes det er fint å tenke på at huset er isolert med gjenbruksmaterialer som krever lite energi til produksjon og som føles naturlig å ha i veggen sin.


Trond Henning Monan viser frem en gammel Arne Jacobsen lampe. Foto: Karianne Vikse Storesund

Trond Henning Monan viser frem en gammel Arne Jacobsen lampe. Foto: Karianne Vikse Storesund

Det gamle tregulvet har fått ny drakt som vegg i oppholdsrommet til Monan. Det er satt inn vinduer og listet med finér. Foto: Privat

Det gamle tregulvet har fått ny drakt som vegg i oppholdsrommet til Monan. Det er satt inn vinduer og listet med finér. Foto: Privat

Vask fra 60-tallet kombinert med nytt blandebatteri. Foto: Karianne Vikse Storesund

Vask fra 60-tallet kombinert med nytt blandebatteri. Foto: Karianne Vikse Storesund

Monan fikk tak i restpartiet til Ultimat og har brukt det i huset sitt. Denne typen isolasjon er laget av tekstiler som har blitt levert til Fretex. Foto: Privat

Monan fikk tak i restpartiet til Ultimat og har brukt det i huset sitt. Denne typen isolasjon er laget av tekstiler som har blitt levert til Fretex. Foto: Privat

Her viser Monan vinduene som er inspirert av gamle verkstedbygninger. Han ønsker å få inn naturlig lys inn. Foto: Karianne Vikse Storesund

Her viser Monan vinduene som er inspirert av gamle verkstedbygninger. Han ønsker å få inn naturlig lys inn. Foto: Karianne Vikse Storesund

Item 1 of 1

Her viser Monan vinduene som er inspirert av gamle verkstedbygninger. Han ønsker å få inn naturlig lys inn. Foto: Karianne Vikse Storesund

Her viser Monan vinduene som er inspirert av gamle verkstedbygninger. Han ønsker å få inn naturlig lys inn. Foto: Karianne Vikse Storesund

Monan kikker på klokka.

- Jeg kan fortsette å bable om dette i timevis... men dere har kanskje nok? Dere må gjerne komme tilbake når huset er ferdig, men ikke spør når, jeg er dritt lei av å svare på det spørsmålet, smiler Monan.

Det er inspirerende å høre noen snakke med så stor lidenskap for faget sitt som Trond Henning har. Tiden flyr, og man merker at man sitter igjen med stor beundring etter å ha pratet med en fyr som Monan.

Med mange nye inntrykk takker vi for møtet, og reiser oss for å kjøre tilbake til Kristiansand igjen, med en enda høyere respekt for de menneskene som tør å satse, prøve, feile, drømme og "å bare gjøre".