Idrettens tøffe side

Eirik Kjønø da han ble presentert som ny trener i Jerv. Foto: Erik Neverdal / Neverdals Media

Eirik Kjønø da han ble presentert som ny trener i Jerv. Foto: Erik Neverdal / Neverdals Media

2022 ble et historisk år for trenere på det øverste nivået i fotball i Norge. Dette var nemlig første gang på 23 år at det ikke ble sparket en trener for noen av de 16 lagene i Eliteserien. Flere av trenerne dette året var til tider under sterkt press fra både supportere og eksperter, men klubbene valgte å stole på sine utvalgte sesongen ut.

Eirik Kjønø og Thomas Rekdal ble tidlig omtalt som store talenter, men har også i sine korte karrierer møtt på motgang.

Fotballen og idretten er noe av det som engasjerer mest her i landet. Å ha det som jobb er for mange en drøm som går i oppfyllelse. Samtidig kan det også være en av de mest brutale bransjene og kan for mange snu livet opp ned.

"Planen var egentlig aldri å bli fotballtrener"

Eirik Kjønø, her som hovedtrener for Jerv i Obos ligaen. Foto: Helge N. Olsen

Eirik Kjønø, her som hovedtrener for Jerv i Obos ligaen. Foto: Helge N. Olsen

Eirik Kjønø (32) tok før 2018 sesongen over Grorud sitt A-lag. I den lille østkantklubben fra Oslo fikk sørlendingen sitt ordentlige gjennombrudd i trenerkarrieren.

Laget som var spådd i bunnen hevdet seg i andre divisjon og havnet på en tredjeplass. Dette førte til at Kjønø ble kåret til årets unge trener.

- Jeg har alltid vært interessert i fotball og noe av inspirasjonen kom nok fra spillet Football Manager. Samtidig fikk jeg i min spillerkarriere også ofte ansvar og lederroller og trivdes med det, forteller Kjønø til Sørnett.

Som sekstenåring flyttet han til Skottland for å satse i klubben Fallkirk. Drømmen var å bli fotballspiller, men perioden i Skottland ble tøff. To år senere tok han turen hjem igjen til Norge der han fullførte videregående skole og senere begynte på Norges Idrettshøgskole.

Det var her tankene på mulighetene rundt å bli fotballtrener dukket opp,

- Som ung var jo målet å bli fotballspiller, men etter noen år på idrettshøgskolen så jeg muligheten til å kunne bli fotballtrener og da bestemte jeg meg for å gå all in på det, forteller han.

Etter 3 år med stor suksess som hovedtrener hos Grorud IL ble den unge treneren lagt merke til også hos de store eliteserieklubbene. Kjønø tok steget opp og ble en del av trenerstaben til eliteserieklubben Stabæk.

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Vendte Hjem

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Vendte hjem

Etter noen sesonger i Stabæk både som assistent og hovedtrener fikk etterhvert Kjønø sparken i bærumsklubben.

Bare ett år senere skulle den unge treneren på nytt få sjansen til å vise hva han er god for. Denne gangen vendte han snuta hjem til Sørlandet og ble hovedtrener for nedrykkstruede FK Jerv. Den gangen signerte han en 3,5 års kontrakt og ved ansettelse sa han til Jervs egen nettside,

"Jeg er veldig glad for å ha kommet hit og gleder meg til å se hva vi kan få til her. Jeg er en trener som liker å bygge over tid og som tenker helhet for hele klubben."

Brutal slutt

Men det som skulle bli hans revansj fikk en brå stopp da han etter dårlige resultater fikk sparken etter kun 84 dager.

- Den gangen så var det både veldig tøft og overraskende samtidig som jeg har lært meg å kjenne gamet og vet at når man ligger i faresonen så er man aldri helt trygg, forteller han.

Som trener er han opptatt av å bygge klubb og tenke mer langsiktig enn andre, det fikk han ikke muligheten til i Jerv.

- Avgjørelsen kan nok forsvares, men det er ikke noe jeg tenker på videre. Personlig mener jeg det var en feil avgjørelse, men jeg aksepterer at det er sånn gamet er og bruker ikke tid på å tenke på det.

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

Foto: Helge N. Olsen

"Opplevde aldri motgang før jeg dro ut"

Thomas Rekdal i barndomsklubben Skogstrand. Foto: Privat

Thomas Rekdal i barndomsklubben Skogstrand. Foto: Privat

De største talentene i Norge tiltrekker seg tidlig oppmerksomhet fra de største klubbene både i utlandet og hjemme i Norge, men å ta turen ut er nok mer utfordrende enn mange tror

Rom til å gjøre feil

Thomas Rekdal skjønte allerede i ung alder at han var god og fotballen var noe han ønsket å satse på. Han ble tidlig ansett som ett stort talent og var med på alle krets og ungdomslandslag.

Det tok ikke lang tid før Hobøl gutten fikk sjansen på høyere nivåer.

- Når du kommer opp som et talent forventes det nok mindre av deg og du får mer rom til å gjøre feil, forteller Rekdal til Sørnett.

Etter gode sesonger i Norge kom den tyske klubben Mainz på banen i 2019. Rekdal ble trigget av eventyret og signerte for bundesliga klubben.

- I Tyskland begynte jeg å stille høyere krav til meg selv og det kan være en fin måte å motivere seg selv til å spille bedre, men er du inne i dårligere perioder kan det fort bli en negativ spiral.

Motgang

Rekdal forteller videre til Sørnett at med tiden ble det vanskelig for han å leve opp til de kravene og presset han la på seg selv. Etter 3 og et halvt år og spill for to klubber i Tyskland uten å få det ordentlige gjennombruddet ønsket han å vende hjem, '

- Den gang føltes det helt riktig å dra og jeg hadde nok angret mer om jeg ikke hadde turt å ta den muligheten. Jeg var ung og ser tilbake på motgangen som en fin erfaring å ha med seg videre i karrieren, fortsetter Rekdal.

Sommeren 2022 signerte han for Skiensklubben Odd og stortalentet skulle få sin revansj i den øverste divisjonen i Norge.

Det ble ingen pangstart hjemme igjen i Norge heller, men 22-åringen lærte seg å håndtere det bedre.

Interesse for det mentale

- Etterhvert har jeg begynte å interesse meg mer for det mentale rundt idretten gjennom bøker og i samtaler med mentale trenere her i ODD, forteller Rekdal.

I Odd har spillerne tilbud om samtaler fra psykolog og mental trener. Disse er fulltidsansatte i klubben og skal være et hjelpemiddel for spillerne til å prestere best mulig.

- Det har blitt et større fokus på mental helse, men samtidig er dette en jobb og følelsene må vike innimellom. Det er et fokus på å prestere.

- Mental helse er ikke noe som

Thomas Rekdal da han signerte for Odd sommeren 2022, Foto: Odds Ballklubb

Thomas Rekdal da han signerte for Odd sommeren 2022, Foto: Odds Ballklubb

Mer fokus på mental helse

Det mentale har mer enn noen gang før blitt et tema i og rundt idretten, både blant utøvere, trenere og i media.

Mot slutten av 2023 kom det fram i en tv2 reportasje at fem personer i skiskyttermiljøet hadde gått bort i løpet av en 1,5 års tid. Noe som skapte stor debatt rundt fokuset på mental helse i idretten. Idrettspsykolog Daniel Botnmark synes det er viktig, men at det fremdeles har en vei å gå,

- Mitt inntrykk er at det er mer fokus på mental helse i idretten de siste årene og at det gjøres mye godt arbeid. Det er nok fremdeles en del stigma knyttet til mental helse, men jeg opplever at det går i riktig retning.

- Vi har jo alle en mental helse og det å kunne snakke om det gjør jo at stigma reduseres. Det spiller jo inn i det meste vi foretar oss.

Hva tror du det kan bety for veien videre for spillere/trenere å bli for eksempel fristilt fra sin kontrakt?

- For noen vil det være vanskelig, mens for andre er det ikke knyttet så mye ubehag til, det kommer an på kontekst og situasjon og mange andre faktorer, avslutter Botnmark.

Idrettspsykolog Daniel Botnmark, Foto: privat

Idrettspsykolog Daniel Botnmark, Foto: privat