Nikola Plavsic (26) var på utkikk etter det billigste landet å være internasjonal student i

I 2022 fant han endelig drømmelandet

Men Norge var ikke så billig allikevel

Journalist: Jasmine Marie Agas Ramos

Nikola Plavsic er på sitt andre år på Globale utviklingsstudier ved Universitetet i Agder. Han er fra Serbia og har studert i Østerike før. Plavsic får ikke stipend fra hjemlandet, og siden Serbia ikke er en del av EU/EØS får han heller ikke stipend fra lånekassen.

Internasjonal studenter i Norge kan jobbe opptil 20 timer i uken og fulltid i ferier ifølge UDI. Før han søkte på UiA i 2021, jobbet han på ulike cruiseskip som vert i flere år for å spare til studiet.

- Jeg visste at jeg måttet spare mye for å studere i Norge, sier han.

Nikola Plavsic kan snakke tysk, serbisk, engelsk og norsk. Han sier at dette er en stor fordel når f.eks. tyske turister kommer innom butikken. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Nikola Plavsic kan snakke tysk, serbisk, engelsk og norsk. Han sier at dette er en stor fordel når f.eks. tyske turister kommer innom butikken. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

I tillegg til å ha nok penger til å overleve som internasjonal student i Norge må internasjonale studenter som søker i Norge også være forberedt på å overføre depositum til livsopphold for omkring 138 000 kroner for ett studieår.

Nikola Plavsic jobber 20 timer i uken og ønsker at det var mulig å jobbe mer. Han forteller at budsjettet hans er stramt, men at han lever mer komfortabelt i forhold til andre internasjonale studenter som han kjenner.

Lovendringen

Internasjonale studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS eller Sveits må betale studieavgift, med mindre de kvalifiserer for unntak.

Studenter som har begynt på studiene før høstsemesteret 2023 vil ikke være pålagt å betale studieavgift.

Kilde: Universitet i Agder

Påvirker kun de fattigste landene

I 2023 ble det satt i gang en lovendring om studieavgift for internasjonale studenter som bor i Sveits eller land utenfor EU/EØS . Før lovendringen var Norge en av de få landende som ikke krevde studieavgift uavhengig av hvor du kommer fra.

- Jeg var redd for at lovendringen skulle påvirke meg, men heldigvis fikk studenter som begynte før 2023 fortsette å ikke betale studieavgift, sier han

Han sier at lovendringen påvirker kun studentene fra de fattigste landende.

- Jeg selv er fra Øst-Europa og kommer fra en veldig ufordelaktig bakgrunn også. Vi har ikke råd til å komme til Norge med mindre vi sparer i flere år. Utdanning er luksus, sier han

Sammen med flere studenter over hele landet protesterte Nikola for lovendringen da den først ble presentert

Dramatisk nedgang av søkere

Med studieavgift på toppen av depositum for livsoppholdet er ikke Norge like attraktivt for internasjonale studenter utenfor EU/EØS land. Aase Galteland, Fagansvarlig internasjonalt kontor på UiA sier at å studere i Norge nå, er det samme som å studere i andre europeiske land.

- Vi opplever en dramatisk nedgang i søkere fra studenter som kommer fra land utenfor EU. Vi hadde i overkant av 2000 søkere fra land utenfor EU i fjor, mot i overkant av 400 søkere i år. Dette er en nedgang som vi ser i hele landet, sier hun

Galteland forteller at det har vært veldig positivt å ha studenter som kommer fra land utenfor EU og syntes at det er en tap å miste denne studentgruppen.

- Det er mange tidligere studenter som har blitt igjen og gått inn i viktige jobber i Norge, og den kompetansen mister vi i Norge, sier hun

Stipendordningen

Universitetet i Agder tilbyr ingen stipender eller legater til studenter utenfor EU. Tidligere høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) presenterte en stipendordning som skulle gi en mulighet for studenter fra de fattigste landende til å studere i Norge.

Med Oddvar Løksengard Hoel (Sp) som ny høyere utdanningsminister er det usikkert hvordan ordningen skal finansieres og hva stipendet kommer til å dekke.

-  Vi har ikke hørt noe mer om hvordan stipendene skal fordeles, og hvordan institusjonene skal bestemme hvem som får dem, sier Galteland.

Med Nikola som quizmaster er det garantert god stemning

Deltidsjobb vedsiden av studiene

Hver tirsdag strømmer studentene inn i Nord Cafe etter at quizkveld ble innført. Arrangementet var Nikola sin ide som han foreslo til sjefen. Ideen ble tatt godt imot og har økt den daglige inntekten de får på tirsdager.

-  Denne jobben betyr mer enn bare en jobb. Jeg hadde lyst bidra med jobberfaringen som vert fra cruiseskipet for å hjelpe cafeen, sier han.

Emma Skovly og Cecilia Erstad forteller at quizkvelden er holdt på tirsdager fordi vin selges for halvt pris den dagen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Emma Skovly og Cecilia Erstad forteller at quizkvelden er holdt på tirsdager fordi vin selges for halvt pris den dagen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Studentene Emma Skovly og Cecilia Erstad, jobber deltid på Nord Cafe. De forteller at de får mye glede i arbeidshverdagen sammen med Nikola.

- Han er veldig sprudlende og energisk. Han har alltid morsomme historier, sier Skovly.

Nikola Plavsic forteller at han hadde ikke søkt på høyere utdanning i Norge igjen etter lovendringen.