- Jeg hater å bli truffet, men jeg elsker å slå folk

Kristiyan Mavrov har lagt både skole og jobb på is. Mavrov skal nemlig bli verdensmester i boksing.

Kristiyan Mavrov er kun 20 år gammel, men har likevel rukket å gå boksekamper internasjonalt.

Men veien til å kunne gå kamper internasjonalt har ikke kommet gratis for den høyreiste atleten. Mavrov kom nemlig til Tvedestrand som ni åring og begynte med kickboksing da han var 15 år. Det var første gang han gikk opp trappene på Stoa i Arendal. Det han ikke visste da, var at han skulle gå kamper i Sverige, Danmark og Bulgaria, slå en senior landslagsutøver, slå ut en tidligere senior norgesmester og ikke minst ende opp som junior norgesmester selv, alt før han er fylt 21. Det at han i det hele tatt startet på Performance kampsportsenter i Arendal kan han takke kompisen sin for.

- Jeg hadde en kompis som starta med kickboksing som spurte om jeg ville bli med. Så ville kompisen min slutte, men siden jeg hadde brukt flere tusen kroner på utstyr så ville jeg ikke sløse de pengene vekk og bare slutte, forklarer Mavrov.

Mavrov begynte faktisk ikke å trene boksing fulltid før i 2021. Det hele startet med kickboksing på senteret til kampsport-trener Daniel Enberg. Enberg kommer opprinnelig fra Fredrikstad og har selv drevet med kampsport siden han var åtte år gammel. Han flyttet til Arendal for ti år siden og startet opp senteret i 2015.

- Kristiyan sendte andre kickboksere ut gråtende og på båre.

Inne i det hvite rommet med boksesekker og myke matter på bakken startet Mavrov sin kickboksingkarriere.

Det er flere grunner for at bokseren valgte å bytte ut kickboksing med vanlig boksing.

- Kickboksing er ikke helt det jeg leter etter. Jeg føler jeg har en bedre fremtid i boksing enn kickboksing. Det passer meg bare bedre å bokse, opplyser han.

Daniel Enberg trente Kristiyan i kickboksing og han kommer med noen oppsiktsvekkende historier om da han gikk kickboksingkamper.

- I kickboksing så er det to forskjellige måter å gå kamper på. Lettkontakt og fullkontakt. Kristiyan er en fullkontakt-utøver, men det er ikke lett å finne utøvere for det i Norge. Det ble vektkutting og mye bomturer da folk ikke ville møte opp. Vi ville satse med Kristiyan på fullkontakt, men han ble til slutt stående mye alene og slå sekk. Jeg tok inn flere som var norgesmestere i fullkontakt, men det hjalp fortsatt ikke. De kampene han gikk så endte det bare med at håndkle ble kasta inn, utøverne begynte å gråte eller de ble båret ut på båre, forteller Enberg.

Kristiyan begynte i 2021 med boksing i Grimstad bokseklubb og har tatt store steg siden det. Bulgareren bokser nå i 92 kilos vektklassen og måler hele 203 centimeter på sokkelesten. Selv om Mavrov måler seg med de beste amatørbokserene i Norge har ikke alltid familien vært like glade for yrkesvalget.

- Mamma har nok vært litt skeptisk. Hun ville ikke sønnen sin skulle bli slått i hodet, men pappa er med på alt. Han prøver å komme på alt av treninger, sparringer og kamper. Han er min største fan og håper alt går bra for karrieren min, forteller en smilende Mavrov.

- Det gjør så klart mamma også, men hun var litt mer tilbakeholden i starten, legger han til.

Mavrov forteller selv at det tøffeste med å satse på boksing er det å være vekk hjemmefra. Han forteller selv han er en gutt som er glad i familien sin og det kan bli ensomt i Tønsberg til tider. Han er likevel 100 prosent innstilt på å bli verdensmester i boksing.

For 1,5 år siden tok bulgareren et dristig valg om å satse boksing fulltid. Han går ikke på skole og har ikke jobb. Tidligere trener Daniel Enberg beskriver det som om at Mavrov har fått "tunnelsyn" på det å nå lengst mulig. I Tønsberg har han bosatt seg alene og har to trenere. Den ene er en felles boksetrener på gymmen han trener på. Treneren er tidligere landslagsbokser og har vunnet Norges beste trener og er godt etablert. han har også en egen personlig trener som er mer på detaljene og som jobber tett med han. Han er også fra Bulgaria og har hundrevis av boksekamper. Men når man skal satse på en karriere, ligger det også mange treningstimer bak.

- Jeg prøver å få til to økter om dagen. Det er ikke alltid det går, fordi det er ikke vits å bryte seg helt ned. Vi tilpasser treningen etter min dagsform og det er viktig å kunne prestere på sitt beste når man skal sparre. Det er viktig å ha gode sparringer og sparringspartnere da man gjerne vil beholde dem lenge og ha faste partnere. En ting jeg trener mye på er det å ikke bli truffet av motstanderen. Jeg hater å bli truffet av slag, men jeg elsker å slå folk, sier Mavrov og ler.

Per nå bokser Mavrov som amatørbokser. Proffboksing og amatørboksing høres ut som det er en stor forskjell, men Mavrov selv mener det er viktig å gjøre et navn for seg selv innen amatørboksing før man blir proff.

- Mange som starter med boksing starter med å kun se på proffboksere. Det er ikke lurt. Boksing er boksing på begge nivåene, men en nybegynner får mye mer ut av å følge med på amatørboksing. Jeg skal jo selv bli proff og kunne blitt det nå, men jeg ønsker å bli en profilert amatørbokser før jeg tar steget over til proff.

Vi møter Mavrov i det han er "hjemme" på kampsportsenteret i Arendal her hele karrieren hans starta. Han er glad i være hjemme så ofte som mulig og også denne gangen har han tatt en tur hjem. Boksing sitter mye i hodet og det har vært tungt til tider for den ferske borteboeren. Derfor reiser han hjem ofte for å være med kompiser og familie. Men kan det by på problemer for en 20-åring og måtte prioritere idretten? Kristiyan mener ikke det.

- Jeg kan jo fortsatt henge med kompiser, men det å drikke alkohol og ruse meg er ikke en vei jeg vil ta. Det har ikke vært vanskelig å takke nei til fest og sånne ting. Jeg driver egentlig ikke med så mye utenom boksing. Det er det som er mitt fokus. Jeg trenger hverken alkohol eller narkotika i min hverdag, men å være med kompiser er jeg innimellom, forteller han.

- Jeg mista litt det "killer" tankesettet jeg hadde

Det mentale er også en stor del av boksingen, og etter Mavrov flyttet til Tønsberg har han sett stor framgang. Spesielt på det mentale. De siste månedene har han også hatt en skade som satt han tilbake.

- Noe av det viktigste i boksinga er det å kunne tenke klart. Møter man opp i bokseringen mens man ikke er tilstede så nytter det ikke. Det er jo noe som kommer med tid og erfaring og det er vanskelig å trene på det. Det er mye som er tungt med boksing. Det å klare vekt etter en litt god juleferie kan være vanskelig, men man må ikke drite seg ut for ofte og personlig har jeg klart det. Etter hvert vil jeg gjerne også gå opp til tungvekt og da kan man veie så mye man vil.

Han har lenge hatt en skade i skuldra som ingen har funnet ut hva er. Nå er han tilbake for fullt og skal ikke trå på noe bremsepedal i nærmeste fremtid.

- Jeg var ute i nesten ni måneder og det ble tatt masse bilder av skuldra mi, men de var like uvitende hver gang. Da mista jeg en hel sesong rett i dass så det ga meg en knekk. Etter hvert begynte jeg bare å trene opp skuldra igjen og i mai 2023 var jeg helt frisk. Jeg følte litt jeg måtte begynne på nytt etter skaden og mista litt den "killer" tankegangen jeg hadde før. Så fikk jeg også litt juling i starten, men jeg tror det var akkurat det jeg trengte for å komme i gang igjen. Når jeg gikk kamp igjen etter skaden skjønte jeg at jeg ikke var der jeg ville være.

Kristiyan er åpen om hans mål og det er kun et mål i hodet på den 2003-fødte bulgareren. Og han kom nettopp ut fra en fantastisk seier for sin egen del.

- Jeg vil bli verdensmester. Jeg er heller ikke typen til å ha ritualer og lignende. Jeg tror det kan påvirke negativt hvis man da plutselig ikke får gjennomført dem og da mister man kanskje fokus på kampen. Det eneste jeg gjør er å varme opp og tenke klart. Siste kampen min nå er kanskje min favorittkamp i karrieren. Det var kanskje mer juling for han, enn en kamp, men jeg slo han ut på 14 sekunder, forteller en lattermild Mavrov.

For den ambisiøse bokseren er det trening og Norgesmesterskapet som står i hodet på han. Dette tar plass i Mars og her vil Mavrov komme hjem med gull.