Kristenrussen deler troen på sosiale medier – møtte hatstorm

Russetiden forbindes ofte med festing og lange netter, men for noen handler feiringen om noe mer. Kristenrussen ønsker å ta med seg kristne verdier inn i russetiden – ikke ved å skille seg ut, men ved å være en del av fellesskapet og skape et inkluderende miljø.
– Vi har jo samme russefeiring som alle andre. Som regel deltar vi også på de vanlige arrangementene, men vi prøver samtidig å ta med noen kristne verdier inn i russetiden, forteller Helene Bredvei (18).
I en tid der tro ofte kan være en privatsak, bruker kristenrussen sosiale medier aktivt for å synliggjøre sitt fellesskap og dele verdiene sine. Men å stå fram som kristen i offentligheten kan også ha en pris – det fikk de erfare da en av deres videoer gikk viralt på Instagram og møtte massiv kritikk.
Et fellesskap med verdier

For noen unge kristne er troen ikke bare noe de deler på sosiale medier – den er en viktig del av hverdagen, også i større sosiale sammenhenger som russetiden. Kristenrussen ønsker å feire på lik linje med andre russ, men samtidig være bevisste på hvilke verdier de tar med seg inn i feiringen.
– Vi ønsker å ta vare på de rundt oss og skape et trygt fellesskap. Mange av oss velger å ikke drikke, men man må ikke være kristen for å være kristenruss. Alle er velkomne, sier Oda Kjellingland (18).
Kristenrussen har også sine egne russeknuter og arrangementer som gir dem muligheten til å feire russetiden på sin egen måte.
– Vi lager våre egne knuter. Vi har valgt å ikke ha med de drøyeste, men vi gjør mye gøy og tuller mye. Det er fint å kunne ha et motsvar til det andre, sier Lukas Leonard Østerberg (19), krussepresident.
Blant russeknutene finner man utfordringer som fremmer fellesskap og gode verdier, som for eksempel å gi en vennlig kompliment til 20 medruss på én dag eller å dele ut gratis kaffe til tilfeldige forbipasserende. Noen av knutene handler også om å utfordre seg selv på andre måter, som å synge en salme høyt på en buss eller overnatte utendørs med russegruppen.
I tillegg til knutene arrangerer kristenrussen også egne treff og sammenkomster, der fokuset er på fellesskap, musikk og gode samtaler. De deltar på store landsdekkende samlinger som Krussen-landsleir og arrangerer lokale russetreff med lovsang, aktiviteter og taler. For mange er disse samlingene en viktig del av russetiden, et sted der de kan være seg selv uten å føle på noe press.
Kristenruss og russ – samme grupper, samme fellesskap
I mange russegrupper er kristenrussen og vanlig russ en del av det samme fellesskapet.
– Vi er jo ikke en egen "gjeng" som holder oss for oss selv. Mange av oss er i blandede russegrupper, og det synes vi er viktig. Vi vil være der det skjer, der det trengs lys, sier Lukas.
For dem handler det ikke om å isolere seg fra resten av russetiden, men om å være en positiv innflytelse.
– Vi vil være en del av miljøet, ikke en gruppe som står utenfor. Noen ganger blir det mye festing og drikking, og vi tror det er fint å ha et alternativ der man kan være med uten at det er press, sier Natalie Nøsen Sollie (18).
Flere av dem opplever at det å være en kristen russ kan gi gode samtaler og nye perspektiver i en hektisk tid.
– Det er mange som lurer på hva vi tror på, og hvorfor vi velger å være en del av russetiden på vår måte. Vi får ofte spørsmål om tro, valg og verdier, og det fører til spennende og ærlige samtaler, sier Nathalie (19).
For kristenrussen handler det ikke om å skape et skille, men å vise at det er plass til alle – uansett tro og valg.
Krussepresident på KKG: Lukas Østerberg.
Krussepresident på KKG: Lukas Østerberg.
Krussestyret: Helene Bredvei.
Krussestyret: Helene Bredvei.
Lilli Othilie Nibe-Svendsen
Lilli Othilie Nibe-Svendsen
Oda Kjellingland
Oda Kjellingland
Sosiale medie ansvarlig, Nathalie Nøsen Sollie.
Sosiale medie ansvarlig, Nathalie Nøsen Sollie.
Hatstorm etter viral Instagram-video

Reels-video hvor kommentarfeltet ble nødt til å skrus av.
Reels-video hvor kommentarfeltet ble nødt til å skrus av.
Selv om kristenrussen ønsker å inkludere alle, har de også opplevd hat og negativitet i sosiale medier.
– Vi postet en video på Instagram Reels som gikk viralt, og den fikk masse hat. Vi fikk kommentarer som lo av oss, trusler og stilte spørsmål ved hvorfor vi i det hele tatt eksisterer som kristenruss, forteller Lilli Othilie Nibe-Svendsen (19).
Til slutt valgte de å stenge kommentarfeltet – ikke fordi de selv ble lei seg, men fordi de ikke ville at andre skulle bli skremt bort.
– Vi vet at mange som vurderer å bli med i kristenrussen, kan være usikre. Vi ville ikke at de skulle se all den dritten vi fikk og tenke: "Er dette det folk mener om meg hvis jeg blir med?" Det var viktig for oss å beskytte dem, sier Lukas.
De understreker at det ikke handler om å sensurere kritikk, men om å skape et miljø der folk føler seg velkomne.
– Det siste vi vil, er at noen som er nysgjerrige på å bli med, skal la være fordi de ser et kommentarfelt fullt av hat. Vi vil at de skal føle seg trygge, sier Natalie.
Sosiale medier som verktøy
Kristenrussen bruker også sosiale medier for å spre budskapet sitt.
– Sosiale medier er en viktig del av alle organisasjoner i dag. Vi vil at arrangementene våre skal fremstå ekte, og at folk skal vite hva de kommer til. Vi vil at de skal se at vi oppriktig ønsker at folk skal være med, forteller Oda.
Synligheten i sosiale medier har også bidratt til økt engasjement.
– Vi merker at hvis innleggene våre blir delt, så kommer flere. Det er mange som ikke vet hva kristenrussen er, men når vi deler på våre egne plattformer, får vi spørsmål som: «Hva er krussen?» Det viser at vi når ut, sier Natalie.
Krussens Instagram. @krussen_kristiansand_2025
Krussens Instagram. @krussen_kristiansand_2025
Gunnar i Kirka: TikTok som voksende plattform for tro

Samtidig ser stadig flere kristne at digitale plattformer gir nye muligheter til å dele troen sin. Gunnar Edvard Gundersen (47), menighetspedagog og kommunestyremedlem for KrF, har tatt i bruk TikTok for å spre kristne verdier til en yngre målgruppe.
Gundersen fikk spørsmål fra konfirmanter om hvorfor han ikke var på TikTok – og det fikk ham til å tenke. Kort tid etter hadde han laget sin første video om kristne verdier.
– TikTok er unikt fordi innholdet når ut til et bredt publikum, ikke bare venner eller følgere, forklarer han.
Ifølge Medietilsynet (2023) bruker 96 % av norske 13–18-åringer sosiale medier, og TikTok er en av de mest populære plattformene. YouTube, Instagram og TikTok er de mest brukte plattformene blant ungdom for å finne informasjon og inspirasjon.
Han understreker at responsen i hovedsak har vært positiv, selv om enkelte uttrykker uenighet. For ham er dialogen viktig, og han ser på spørsmål fra unge som en mulighet til å forklare og diskutere kristne verdier.
TikTok fra Gunnar i kirka. @gunnarikirka
TikTok fra Gunnar i kirka. @gunnarikirka
Tro i nye kanaler
Russetiden er en tid for fellesskap, og for kristenrussen handler det om å kombinere feiring med verdier. Samtidig viser Gunnars suksess på TikTok at sosiale medier har gitt nye muligheter for trosformidling.