Lokal bridgeklubb har doblet medlemstallet

Søm bridgeklubb har doblet medlemstallet, til tross for at Norsk bridgeforbund har halvert antall spillere. Cecilie Bechmann er en av spillerne i Søm bridgeklubb. Hun kan avsløre at turneringen i kveld er hennes første uten assistent.

- Det var litt utfordrende å spille helt alene, ler hun.

En onsdagskveld i et lite lokale som går under navnet Søm bydelshus i Kristiansand, sitter en gjeng med lidenskapelig interesserte spillere fra Søm bridgeklubb. Felles for dem alle er den genuine interessen for bridge. Noen håper å vinne, andre spiller bare for gøy.

Når man ser seg rundt avslører smilene og den sosiale praten at dette er et av ukens høydepunkt blant spillerne. Når Sørnett går rundt og snakker med spillerne, er det med stor entusiasme de forteller om hvor gøy de synes bridge er.

Noen av spillerne er relativt ferske, mens andre har vært bridgespillere i flere titalls år. En av de som har spilt bridge en stund er Alexander Fossdal. Han har spilt i 15 år, men er relativt fersk i Søm bridgeklubb. Han ble introdusert for bridge da han drev en pub i Kristiansand, ettersom en bridgeklubb begynte å bruke puben hans som spillelokale.

- Bridge virket kjedelig i begynnelsen, men så viste det seg å være mer spennende enn jeg trodde. Du bruker hodet hele tiden, og man blir aldri utlært for å si det sånn, sier han.


Cecilie Bechmann er en av de ferskeste medlemmene i klubben. Hun forteller at hun gikk på nybegynnerkurs i høst, og at i kveld er første gangen etter kurset. Selv om hun endte på siste plass med sin makker Øyvind Aas, synes hun det var veldig gøy å spille.

- Kurset var veldig gøy, jeg lærte masse og det var god hjelp å få. Jeg syns det var litt stressende å spille uten assistent, for da kunne jeg ikke spørre om hjelp. Totalt sett så har dette vært en veldig fin kveld, med hyggelige spillere, smiler hun.

En annen spiller som også begynte i høst, er Tom Arne Nernes. Også han er relativt fersk, og i kveld har han spilt med sin far som makker. Han forteller at han gikk på nybegynnerkurs, men at han synes kurset var noe kort.  Han mener at det har vært gøy å begynne med bridge. 

- Bridge er jo ikke det letteste spillet, men det har vært veldig hyggelig selv om det er mye å sette seg inn i. Jeg har fått veldig mye fin støtte her i Søm bridgeklubb, forteller den ivrige spilleren. 

Spilt bridge i 60 år

Det er ikke til å unngå å legge merke til at snittalderen blant medlemmene er preget av mange spillere oppi årene. Mange har vært med i flere tiår. En av disse er Thore Odd Berge, han forklarer at han ikke har vært med like lenge som de andre rundt bordet, men allikevel spilt bridge i mange år.

- Jeg har ikke vært med 30 år enda, men de to som sitter ved siden av meg har vært med nesten dobbelt så lenge som meg.

Tommy Sigurd Tolfsen legger til på oppfordring fra Berge at han begynte i 16 årsalderen, så han har spilt bridge i 60 år forteller den mangeårige spilleren.

Jan R. Hansen er konsentrert når spillet er i gang.

Bridgekurs fører til økning i antall medlemmer

Kasserer Jan R. Hansen sier på utvannet Bergensdialekt at det er noen klubber som arrangerer bridgekurs. Han mener at dette er med på å øke andelen bridgespillere og legger til at dette er noe klubbleder Espen Skarpholt har gjort i flere år nå.

Han fortsetter og sier at det har blitt en viss aldersforskjell ettersom det er flere unge som har begynt, før nestleder Per Skretting kaprer ordet og sier at aldersforskjellen har sunket det siste året.

- Det er jo slik at medlemmene i hver klubb er gjennomsnittlig ett år eldre per år. Men etter disse kursene så ser vi at stadig flere unge har begynt i klubben, noe som får snittalderen til å gå ned påpeker Hansen.

Den lidenskapelige nestlederen fremhever at Søm bridgeklubb er den perfekte klubben om man vil begynne med bridge.

- Begynner man her blir man godt tatt imot av de med lang erfaring. De er både tålmodige og behjelpelige overfor de nye spillerne.

Søm bridgeklubb har også gjort tiltak for at det skal være lettere for de ferske spillerne å vinne, i håpet om at flere våger å prøve bridge. Dette har de gjort ved og gi de ferske spillerne en fordel når premieringer foregår på slutten av turneringene. Jan sier at de ofte opplever at uerfarne spillere vinner over de erfarne.

- De svakeste med minst forbundspoeng, de får en fordel i forbindelse med beregningen av vinneren, presiserer han.

Klubbformann Espen Skarpholt kan opplyse om doblede medlemstall, noe han mener skyldes bridgekurs som klubben har arrangert de siste årene. Stemmen hans avslører at han er engasjert, når han sier at disse kursene er viktige for klubbens medlemstall. Han fremhever at bridge skiller seg ut fordi det kan være mer sosialt enn andre aktiviteter siden du spiller sammen med en makker.

- Det er selvfølgelig litt opp til hver enkelt hva de velger, men vi opplever en liten utfordring i å få folk til å bli med videre å spille. Men så tenker vi jo å fortsette å ha et kurs i året, opplyser han til Sørnett.

Også Norsk bridgeforbund ønsker flere bridgespillere

 Fagsjef i Norsk bridgeforbund Harald Berre Skjæran forteller at de til tross for stabile medlemstall har hatt noe nedgang de siste årene.

- Det er ganske mange som går på kurs og blir medlemmer, men det er ikke mange nok av disse som fortsetter å spille i forhold til antall som slutter. Selv om vi har hatt ett økende antall unge spillere de siste årene, synker det totale medlemstallet.

Det å rekruttere medlemmer er noe Norsk bridgeforbund har jobbet med de siste årene. Målet de har er at både nye og gamle medlemmer skal bli faste spillere.

- Vi har en målgruppebasert rekrutteringsstrategi som går ut på å treffe de ulike segmentene. De siste årene har vi hatt stort fokus på å få tilbake tidligere medlemmer.

I midten av rommet står en kasse med kort til kveldens turnering. Disse er fordelt av en datamaskin slik at alle bordene har de nøyaktig samme kortene. Dermed vinner man ikke utfra hvilke kort man tilfeldigvis får, men hvordan man spiller dem ut, meddeler Per Skretting.

- Noe av det utstyret vi bruker heter Bridgemate, her registrerer vi hva kontraktene er, hvor mange stikk vi har fått og hvilke personer som sitter på de ulike bordene. Når siste bord har trykket på enter så kommer alle disse dataene inn på datamaskinen til Jan, forklarer Skretting.

En datamaskin regner ut kveldens resultater, viser Jan som legger til at han er kasserer her i klubben og forklarer at han derfor styrer kveldens regnskap.

- Resultatlistene printer jeg ut og legger frem så alle kan se de, opplyser han.

Som kasserer styrer Hansen også klubbens penger. Han forklarer at hver spiller betaler 70,- kroner for hver turnering.

- De pengene vi får inn går til innkjøp av premier til vinnerne. I kveld er det sjokoladeposer til de heldige, avslører Hansen.

Før siste runde er det stor spenning rundt hvem som blir kveldens vinnerpar. Spillere gikk rundt og kikket på resultatlistene flere ganger. Ekstra gøy var det for Alexander Fossdal og Majken Wium Skov, som gikk av med seieren.

Bridge enkelt forklart:

Man er 4 spillere, hvor det er 2 makkerpar. Her bruker man en vanlig kortstokk.

I meldedelen bruker man såkalte meldekort, som er plassert i en meldeboks. Dette er fordi man ikke skal kunne antyde noe på stemmen til motstanderparet om kortene er gode eller dårlige. Her melder man både hvor mange stikk man tror det er mulig å få, men også hvorvidt trumf blir med eller ikke, og i så fall hva trumf er. Dette kalles en kontrakt. Når tre medlemmer har sagt pass etter hverandre, er det den høyeste kontrakten på bordet som vinner. 

I spilledelen er den som var først til å melde stikk i makkerparet som vant kontrakten, spillefører. Spilleren til venstre for spillefører blir utspiller, og er den første til å spille ut stikk.  Spilleførers makker er blindemann og må da legge ned alle sine kort så de andre spillerne kan se dem. Deretter skal blindmannen bare legge på kort etter spilleførers ordre.


Fakta:



- 9000 medlemmer i Norsk bridgeforbund med snittalder på 60 år.

- Søm bridgeklubb ble stiftet på 70 tallet.

- Før Søm bridgeklubb begynte med kurs, så var 60 åringer relativt unge i klubben.

- Kursene har ført til en økning fra 25 til 49 spillere.