- - Mange studenter er ensomme
- Det å være student er kjempeutfordrende, mange er langt hjemmefra og de må begynne å klare seg selv økonomisk. Man sitter alene med mange tanker, sier psykolog og foredragsholder Peder Kjøs.
Det var en atmosfære av forventning og nysgjerrighet i salen på Universitetet i Agder der over hundre studenter og ansatte venter spent på at den anerkjente psykologen Peder Kjøs skal innta scenen.
I et engasjerende foredrag kaster han lys over ensomheten mange studenter føler på.
Han veksler mellom å dele personlige historier, faglig innsikt og supplerer med relevante eksempler.
- Jeg studerte selv på Blindern, og det som var løsningen for meg på mange ting var å melde seg inn i kollokviegrupper, der har man først og fremst et faglig felleskap, men det utvikler seg ofte til å bli noe sosialt, sier psykologen.
Han understreker også at studietiden er en fantastisk mulighet til å oppnå ting, og finne ut hva man er god til og bli kjent med folk som man kommer til å ha med seg resten av livet.
Helene Sophie Vold Rueness og Josefin Valle Fors studerer sammen på Uia. De forteller at ensomhet er et vanskelig tema som man burde prate mer om.
-Det er noe man vanligvis bare diskuterer med de aller nærmeste. Det som gjorde litt ekstra inntrykk på meg var når han delte sine egne historier, erfaringer og viste sårbarhet, det motiverer meg til å gjøre det samme i møte med andre, deler Josefin med et varmt smil.
For helene har skolen blitt mer enn bare et sted for undervisning.
- Jeg foretrekker å gjøre det meste av skolearbeidet der fordi det er så sosialt. Det får meg til å føle meg mindre alene. Skolen blir en møteplass der man kan sende skuldrene litt. Samtidig kan vi hjelpe hverandre med skolearbeidet, slik at vi ikke må håndtere all skolestress alene, sier Helene.
Kjøs råder studenter til aktivt å håndtere utfordringene de står overfor ved å søke støtte fra andre, endre tankemønstre om seg selv og situasjonen, samt å åpne seg opp om følelsene sine.
"Det å være ensom kan gi større fysiske helseskader enn røyking, påpeker Kjøs".
Her er 3 råd fra Peder Kjøs for å takle ensomhet:
- En effektiv måte å bekjempe ensomhet på er å engasjere seg i andre mennesker.
- Ikke la frykten for å bli avvist hindre deg.
- Tørr å være den som tar kontakt.
Eli Stålesen, leder i SIA helse og psykoterapeut og kollega Chatrine Skjekkeland.
- Hos oss er alle velkomne til å snakke om alt, men det som ligger på statistikktoppen handler om det å være redd og bekymret, forteller Eli.
- Mange studenter opplever utfordringer knyttet til tilhørighet og opplever at det er vanskelig å finne sin plass i en stor by, legger Chatrine til.
Eli påpeker at overgangen fra å være elev til å bli student, spesielt for førsteårsstudenter, kan være en stor utfordring.
- Det kan være vanskelig å navigere seg i det store systemet, og man sitter plutselig med veldig mye ansvar alene.
- Derfor er det så viktig å fremheve hvor viktig den sosiale biten er i studietiden, avslutter Eli.