Oscar (26) jobber 15 timer i døgnet:

Full jobb, egen bedrift og husbygging samtidig

Mens mange sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, har Oscar Tønnesland (26) fra Søgne valgt en annen vei. Han jobber fulltid som tømrer, driver sin egen bedrift med spilevegger og bruker hver ledige time på å bygge sin egen bolig. Med et budsjett på 4000 kroner i måneden og en midlertidig plass i foreldrenes kjeller, kjemper han for å realisere drømmen.

Hverdagen til en tømrer

Vekkerklokken ringer grytidlig. Det er fortsatt mørkt ute, men Oscar er allerede på beina. En rask kopp kaffe og en brødskive i hånden før han setter seg i bilen og kjører til arbeidsplassen. Dagen fylles av støyen fra sirkelsager og hammerens taktfast slag. Timer går, og plankene reiser seg til nye bygg.

- Jeg har alltid likt å jobbe med hendene og skape noe konkret. Å se fysiske resultater av arbeidet mitt gir en helt spesiell tilfredsstillelse, sier Oskar.

Når arbeidsdagen er over, tar han ikke en pause. I stedet drar han rett til tomta si, hvor huset sakte, men sikkert tar form. Han løfter tunge materialer, måler nøyaktig og snekrer videre til solen går ned. Med lommelykten festet på hjelmen, jobber han enda noen timer. Først når kroppen er utslitt, låser han døren til den halvferdige boligen og drar hjem for noen timers søvn før alt starter på nytt.

Det harde arbeidet har en tydelig grunn. Boligprisene i Kristiansand har økt kraftig de siste årene. I januar 2025 steg de med 5,7 prosent, noe som gjør det stadig vanskeligere for unge å kjøpe bolig.

For å bygge opp egenkapital har Oscar i flere år pusset opp og solgt egne boliger. Dette har gjort det mulig for ham å realisere boligdrømmen uten studielån eller kausjonist. Som tømrer har han brukt sine egne ferdigheter til å skape verdier og komme seg inn på boligmarkedet.

Fra skolebenk til byggeplass: Valget om å bli tømrer

Yrket gir ham også stor jobbtrygghet, og han setter pris på at han får være kreativ og slipper å sitte inne hele dagen. Før han bestemte seg for tømrerfaget, hadde han søkt på idrettslinjen.

- Jeg hadde egentlig søkt idrett på KKG, men endte opp på Tangen i stedet. Det har jeg ikke angret et sekund på, sier han.

Han innså raskt at praktisk arbeid og friheten håndverksyrket gir, passet ham langt bedre enn skolebenken.

Yrkesfagets rykte og utvikling

I dag velger omtrent 50 prosent av norske elever yrkesfag på videregående skole. Til sammenligning var yrkesfagene mindre populære for ti år siden, og fullføringsgraden var lavere. Økt fokus på yrkesfagenes fordeler, som jobbmuligheter og høyere lønnspotensial, har bidratt til en gradvis økning i søkningen.

Fordelene ved å bygge selv

Når det gjelder fordelene ved å bygge selv, trekker han frem at han får langt mer for pengene. Han kan velge materialer og løsninger som passer hans ønsker og bygge billigere enn det markedet tilbyr.

- Dessuten blir huset akkurat slik jeg vil ha det, legger han til.

Bransjekultur: Egenkompetanse til private prosjekter

Byggmester og daglig leder i Andås Bygg, Johan Andås bekrefter at det er svært vanlig i bransjen at tømrere bruker kveldene på å jobbe med egne prosjekter og hus.

- Mange av våre ansatte tar i bruk sin kompetanse for å bygge egne boliger eller andre private prosjekter, sier han.

Fallgruvene ved å bygge selv: Kan ende med en uventet momsregning

Selv om det er mye å spare på å bygge egen bolig, følger det også noen økonomiske fallgruver. En av de største risikoene er merverdiavgift på eget arbeid.

For selvstendig næringsdrivende tømrere kan arbeid på egen bolig utløse uttaksskatt og uttaksmoms, selv om arbeidet utføres på fritiden. Dette skyldes at arbeidet anses som bruk av bedriftens spesialkompetanse, og skattemyndighetene ser på det som en tjeneste som normalt ville vært fakturert.

Byggmester Johan Andås påpeker at dette er noe mange tømrere ikke er klar over.

– Hvis du bruker din fagkompetanse til å bygge din egen bolig, kan du bli nødt til å betale mva på eget arbeid. Det er viktig å være klar over dette for å unngå økonomiske overraskelser, sier han.

For å unngå problemer anbefaler eksperter at man dokumenterer alt arbeid, fører timelister og rådfører seg med en regnskapsfører før man går i gang med et større byggeprosjekt.

Fra hobby til bedrift

Stadig flere arkitekter og interiørdesignere integrerer nå spilevegger i sine prosjekter, spesielt i moderne boliger. For Oscar er dette mer enn en trend – det er en mulighet til å kombinere håndverket sitt med kreativitet.

– Jobben som tømrer gir meg mye erfaring med bygg, men spileprosjektet er en helt annen type utfordring. Her handler det om detaljarbeid og kreativitet, og jeg får muligheten til å skape noe unikt, forteller han.

De første kundene kom via bekjente og sosiale medier, spesielt Instagram. Han har også utviklet sitt eget konsept – spilemalerier, noe ingen andre har gjort før.

– Å jobbe med treverk på denne måten krever en presisjon jeg har tatt med meg fra tømrerfaget, men det er samtidig noe nytt og spennende. Jeg kan leke mer med design og uttrykk, sier han.

Drømmen er å en dag kunne leve av det.

– Jeg håper dette kan vokse til noe større. Jeg liker å ha friheten til å utvikle mine egne ideer og se dem bli til virkelighet, sier han.

Selv om han nå er fullt opptatt med å bygge sin egen bolig, ser han fremover. På sikt ønsker han å ta håndverket sitt enda et steg videre og realisere et helt byggeprosjekt fra bunnen av – med full kontroll over prosessen, fra planlegging til ferdigstillelse.

– Jeg drømmer om å bygge en bolig helt fra grunnen av og styre hele prosjektet selv. Det hadde vært utrolig givende, sier han.