Per Christian Solheim (46) lever med uhelbredelig kreft

Per Christian Solheim (46) gikk fra å være i full jobb, til å få livet snudd på hode. 

Det startet som en vanlig januardag i 2017, Solheim hadde bare to måneder før startet i ny jobb.

Han skulle en kjapp tur innom moren å hente noe, men ble sittende igjen da det var håndballkamp på TV-en. Hadde det ikke vert for denne håndballkampen kunne det fått fatale konsekvenser.

-       Kort tid senere kjente jeg noe ikke var som det skulle i hode, og våknet til ambulanse personell rundt meg.

-       Jeg hadde fått et kraftig anfall som følge av spredning til hjernen. Jeg skulle egentlig kjøre igjen kort tid etterpå og vil ikke tenke meg hva som kunne skjedd dersom jeg kjørte når jeg fikk anfallet.

Det var da han fikk den verst tenkelige beskjeden, uhelbredelig kreft. Kreften hadde spredd seg til hjernen. Livet ble brått snudd på hode, fra å være i full jobb til å bli ufør i løpet av sekunder.

- Det tok lang tid før jeg aksepterte det. En vil jo ikke være syk.

På Sørlandet sykehus tilbringte Solheim mye av sin tid fremover

Foto: Kathe Traa

- Det ble satt i gang Immunterapi behandling, noe jeg hadde veldig god effekt av.

Fakta: 

«Immunterapi er legemidler som fjerner «bremseklossene» i immunforsvaret. På den måten aktiveres pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene direkte. Målet med behandlingen er å gjøre immunsystemet i stand til å oppdage og fjerne kreftsvulstene.»

Hentet fra: Kreftforeningen (13.02.2024)

Immunterapi illustrasjonsfoto, hentet fra Kreftforeningen

Hudlege Hermund Feldborg forklarer litt av årsaken til denne type kreft i en fersk artikkel til NRK

– "Huden får ikke tid til å bygge opp melanin. Dette er kroppens forsvarsmekanisme mot skadelige solstråler. Når kroppen ikke rekker å bygge det opp blir man lett solbrent. Dermed oppstår det mer DNA-skader, som igjen øker risikoen for hudkreft og føflekkreft."

Hadde du noen symptomer på forhånd av anfallet?

- Ja, jeg var til legen for en føflekk på ryggen i 2014, og ble vidersendt til sykehus for operasjon. Jeg hadde ingen mistanke om at det var noe alvorlig.

Tiden før anfallet

- Jeg slet veldig med fokus og hukommelse, jeg var full i kreft, og det er klart når jeg får kreft i hjernen så blir man påvirket av det.

- Det var også perioder i tiden før at jeg fikk mindre anfall og ikke helt skjønte hvor jeg var eller hva som hadde skjedd.

Til tross for å få en slik tung beskjed tok Solheim beskjeden bra

- Jeg tok det egentlig veldig bra, har lest endel journaler, men man er jo egentlig ikke til stede, tankene er en helt annen plass. 

Det er umulig å gå igjennom noe sånn uten at det går inn på deg, det har jo dominert meg, livet ble snudd på hodet og kroppen ble ekstremt redusert.

" De syke må trøste de friske"

- Jo nærmere noen er rundt deg, jo vanskeligere er det for de å akseptere det. De bryr seg så mye at de klarer ikke forholde seg til realiteten.

- Jeg synes det er lettere å snakke med en tredjepart som ikke kjenner deg eller er nøytral, de forstår meg legger han til.

Jeg har hatt god nytte av å dele gode samtaler med likepersoner, noen som forstår hva jeg går igjennom og som gjerne har vert borti det samme eller lignende selv. 

Vil gjøre noe meningsfyllt

Utenom å være veiviser for kreftforeningen, er han også frivillig i Marin Recovery.

En organisasjon som samler opp plast fra havet.

- Jeg trives veldig godt med det, det er godt å kunne gjøre en forskjell og noe meningsfullt. Etter jeg så hvor mye plast og søppel det er ble jeg bare enda mer engasjert.

Samler opp plast og søppel fra havet.

- Marin Recovery har siden oppstart i 2019 samlet inn totalt 10 tonn plastavfall og søppel fra skjærgården i Kristiansand med en liten gummibåt. Nå har båten blitt oppgradert og arbeidet fortsetter med økt aktivitet.

Foto: Privat

Solheim bruker mye av fritiden sin på trening, turer, Marin Recovery og som frivillig i kreftforeningen.

Han synes det er viktig å ikke bare sitte hjemme.

- Jeg har fokus på å trene, trening gir også en tilhørighet. Istedenfor å sitte hjemme å sutre å klage kan jeg gjøre noe. 

Foto: Privat

Selvom kreften holdes i sjakk etter immunterapien, må han fortsatt regelmessig inn å sjekke seg.

- Selvom jeg ikke har noen synlige spor nå, så har jeg kreftceller som vrimler rundt i kroppen. De blir enda holdt i sjakk av immunterapien.

- Jeg må inn til kontroll minimum hver tredje måned. Det vil kanskje være mulig hver sjette måned etterhvert.

Hva betyr ett tilbakefall?

Jeg ble såpass dårlig av immun terapien, så tror ikke jeg kan ta immun terapi igjen, da måtte det blitt kirurgi eller stråling.

Er du redd for tilbakefall? 

- Nei.. har vent meg til tanken på det.