Rallyduoen Try & Frustøl trives godt i over 200 kilometer i timen

For Svein Frustøl (t.v.) og Pål Try er Rally det gøyeste de vet, men den fartsfylte hobbien er både tidkrevende og dyr.

Bilde: Joakim Berge

Bilde: Joakim Berge

Svein Frustøl startet med bilsport i 17-18 års alderen, og var lenge alene om hobbyen. Det var frem til han møtte Pål Try i 2006, og de to er i dag gode venner også utenom bilsporten.

- Vi møttes litt tilfeldig, det var gjennom business i forbindelse med et tomtekjøp, også pratet vi litt sammen. Jeg skulle til England for å se på ny bil, så slang Pål seg på og etter det har vi hengt sammen i rally, business og på privaten. Det har vært et veldig hyggelig bekjentskap, forklarer Frustøl.

De er begge glad i fart og spenning, og forteller om en blanding av lykke og nerver når de står på startstreken før et løp.

- Følelsen rett før start er en sinnsyk lykkerus, og du gleder deg bare til å kjøre så fort du kan. Likevel er man nervøs, for man vet det skal kjøres i over 200 kilometer i timen og at man må prestere, forteller Try.

- Man må bygge seg litt opp. Det er ikke som å kjøpe seg billett på kino, det er noe helt annet. Vi har jo allerede begynt forberedelser til andre NM runde på Hadeland. Mekanikeren jobber med bilen, og vi reiser opp på onsdag for å planlegge, skrive noter og testkjøre bilen. Når man legger så mye i det får en tid til å bygge opp spenningen nervene, legger Frustøl til.

Video: Steffen Tronstad

Video: Steffen Tronstad

I garasjen til Frustøl står det hele åtte biler som alle har blitt brukt i rally. Her er ingenting gjort halvveis, gulvet er skinnende rent og pokalene står stablet på rekke og rad.

- Det er jo perfekt for meg som er bilinteressert å kunne ta meg en tur ned i kjelleren en sommerdag, og bare starte opp en av bilene og ta meg en tur. Alle bilene er helt originale, kan ikke ha noe tull her i garasjen, sier Frustøl.

I hjørnet står en bil som har blitt brukt av Colin McRae, som ble verdensmester i 1995 og er ansett å være en av de største legendene innenfor rally.

- Det er jo skikkelig kult når en kan se på historien til bilen at det står "Kjørt av Colin McRae, Pål Try", sier Frustøl lattermildt.

- Det var den første virkelig intellegente bilen, med hydraulisk styrte differensialer, hydraulisk senterdiff, padelgir på rattet, skikkelig launch control. Når han kjørte rally Tyskland i 2002, så den akkurat sånn ut, sier Try.

Colin McRae døde i en helikopterulykke i 2007, noe som gjør bilen ekstra spesiell.

- Det er sjeldent en får en rallybil som har doblet seg i verdi. Det er nok ikke mange som forventer å finne en Colin McRae bil stående på Nodeland, så det er den største stoltheten. Det er utrolig kult, sier Frustøl.

Bilen er en 2002 model Ford Focus RS WRC.

- Det er en type bil en kan sette seg ned i garasjen og bare bli glad av å se på.

Norge har en rik rally historie. Med profiler som Petter, Oliver og Henning Solberg, Mads Østberg, Andreas Mikkelsen og Eyvind Brynhildsen, har Norge hevdet seg i Rally VM, også kjent som WRC.

I 2003 fikk Norge sin første og eneste verdensmester i rally da Petter Solberg stakk av med WRC tittelen etter hard konkurranse med Sebastian Loeb.

Rally-NM sesongen startet allerede med Sigdalsrally 20. januar, og avsluttes med Rally Hedmarken 21. september.

I en sport så ekstrem som rally kan ting gå galt i løpet av kort tid. Try og Frustøl forklarer at det som går gjennom hodet i de sekundene ikke er det man kanskje skulle tro.

- En får ikke tid til å tenke en eneste tanke, det går så fort, sier Try.

Frustøl sier en instinktivt prøver å redde seg inn så mye som mulig.

- Du merker når det går galt, så du har kanskje et par sekunder hvor du prøver alt du kan for å minimere skaden på bilen. En tenker også på sikkerheten, for en vil helst ikke ha et tre rett inn i døra, sier Frustøl lattermildt.

Men når det først går galt, er tankene på noe annet en bare helsa.

- Man begynner gjerne før det har blitt stille i bilen, når glass knuser og det skramler og bråker. Å tenke på, hvordan skal jeg få fiksa dette fort nok. Det går kanskje 3 sekunder, men det føles som en halvtime, sier Frustøl lattermildt.

Dette kjenner Try seg igjen i.

Bilde: Privat

Bilde: Privat

- Også kan en alltid være 100% sikker på at en tror det vil koste mindre enn det faktisk gjør. Det er ganske standard, og det kan skille mye, sier Try lattermildt.

Bilde: Privat

Bilde: Privat

Se Pål Try fortelle om rallybilens cockpit:

Video: Joakim Berge

Video: Joakim Berge

At det er en dyr hobby legger ikke duoen noe skjul på, og uten sponsorene hadde det ikke vært like lett å holde på med rally.

- Vi har jo vært utrolig heldige og hatt stort sett de samme sponsorene helt siden 2007. Så det er jo en stor takk til alle de som gjør det mulig for oss å holde på med det beste vi vet, forteller Frustøl.

De har et godt forhold til sponsorene sine, og prøver å få så mye som mulig ut av midlene sponsorene bidrar med.

- Vi har fått et veldig godt forhold til disse sponsorene både i jobb og på privaten. Så vi prøver å forvalte de pengene vi får inn på en best mulig måte slik at vi kan kjøre mest mulig bil, forklarer Frustøl.

Rally er også en veldig tidkrevende hobby,

- Hvis det ikke er en ting galt med bilen i et rally og alt går etter planen, er det cirka en ukes arbeid som ligger bak. Det er en voldsom jobb med klargjøring og logistikk, forteller Frustøl.

- Hvis du skal kombinere alt administrativt og alt av rigging samtidig som du skal kjøre, så blir det en heltidsjobb. Akkurat den dagen du sitter i rallybilen, og det folk ser er jo bare en bitteliten del av det vi driver med , meddeler Try.

Bilde: Joakim Berge

Bilde: Joakim Berge

Det sier nok seg selv at duoen har en lidenskap for bil og kjøring, en lidenskap som ikke begrenser seg til kun rallybiler.

- Jeg kjører mye heller fremfor å fly hvis vi skal på ferie, får jeg kjøre bil er jeg kjempeglad. Jeg elsker å kjøre alt, motorsykkel og båt og alt som kan rulle og gå egentlig, sier Frustøl.

Han mener at mange motorsports interesserte, ofte er utelukkende interessert i den grenen de har valgt seg ut. Men om en kjører rally er man generelt bare glad i å kjøre.

- Om en kjører rally føler jeg en er glad i å kjøre generelt. Kona mi blir helt overrasket når jeg sier jeg gleder meg til å kunne kjøre på butikken. Uansett hva det er så gleder jeg meg til å kunne kjøre.

Video: Joakim Berge

Video: Joakim Berge

Rallyduoen forteller om et inkluderende miljø i motorsportmiljøet.

- Det har alltid vært et bra miljø i Rally og Rallycross. I asfaltracing er det litt annerledes. Der er det så bittelite som skiller så der er det litt mer hemmelighet mellom utøverne. De med grus under hjulene er det et veldig bra miljø.

Derfor inviterte de motorsportmiljøet på en dag med konkurranse i Gocart på Sørlanssenteret, for det de kalte Try & Frustøl motorsportfestival.

Bilde: Joakim Berge

Bilde: Joakim Berge

Duoen liker å kunne samle miljøet og skape en god dag for de motorsportinteresserte.

- Det er moro å kunne lage et arrangement, på en ellers mørk tid for dem som holder på med Gocart og Crosscart. Da tenker jeg de syns det er gøy å kunne møtes og konkurrere litt, sier Frustøl.

Video: Joakim Berge

Video: Joakim Berge

Nå er rallygjengen i Try & Frustøl motorsport i tankeboksen på hvor årets utenlandstur skal bli.

- Vi planlegger nå å kjøre i hvert fall et eller kanskje to løp ute i Europa nå i sommer. Så nå sitter vi og planlegger hvilke som er de beste, sier Frustøl.

Rally teamet er innom tanken om Ungarn og Finland.

- Det er ikke bestemt enda. Alt er avhengig av at ting går greit. For to år siden på romjulsrally skulle vi forberede oss på NM sesongen, også totalvraket vi bilen. Da var den på verksted i tre måneder før den var tilbake i fungerende tilstand.

- Hva er favortitt-rallyet deres?

- Vi er så heldige at vi har kjørt utrolig mange bra løp. Men noe av det tøffeste til nå var nok Rally GB, sier Frustøl.

Rally GB er en av rundene i Rally-VM, også kjent som WRC. Det avholdes i Wales hvert år og trekker store folkemengder ut i de britiske skogene.

- Men favoritt-rallyet vårt, det har vi ikke kjørt enda. Det er noe av morroa med det, sier Frustøl mens Try nikker i enighet.