Revolusjonerer læring med virtuelle metoder
Selv om det å bruke spill i undervisningen er en ting hun liker, er hun særlig opptatt av et emne som det ikke brukes mye tid på i skolen.
Pensumet i de fleste skoler i Norge dekker lite av den samiske kulturen, og med god hjelp fra flere nære har hun laget en verden i Minecraft med et samisk preg. Dette kom som følget av hennes interesse for spill, og etter å ha lagt merke til urfolket i denne verdenen ble hun inspirert.
- Det var en urverden i Minecraft, med fokus på kultur og ulike tegn som de da har og det var noe jeg syntes var kjempe kult, forteller Føreland.
En av årsakene til at hun er med på prosjektet var for å gi elever en positiv opplevelse rundt samisk kultur.
I tillegg til dette ønsker hun å gi de gode erfaringer. Det at man kan gi elever flere knagger å henge kunnskapen sin på er en stor fordel, samtidig forteller hun at positive opplevelser vil gjøre det enklere å huske det man har lært. Samarbeidet med samiske høyskoler er en viktig faktor.
Føreland har vært involvert i prosjektet siden det startet tilbake i 2021, og det første de fikk laget var sametinget. Dette fungerte som en slags omvisning rundt sametinget, hvor elever kan sette seg inn i hvordan det grovt ser ut. I tillegg til dette så vil det gjøre det enklere for folk som kanskje aldri har muligheten til å besøke disse samiske landemerkene.
Eksempler på samisk kultur i den samiske verdenen. Hentet fra UiA.
Eksempler på samisk kultur i den samiske verdenen. Hentet fra UiA.
Samisk kultur i fokus. Hentet fra UiA.
Samisk kultur i fokus. Hentet fra UiA.
Man ser en stadig større utvikling i samfunnet rundt revolusjonering av undervisningsmetoder, og man kan forvente å se mer spill i skolehverdagen.
Line Reichelt Føreland (39), Universitetslektor ved Universitet i Agder, og prosjektkoordinator for Samisk Minecraft verden ser for seg en hverdag der hvor spill er et viktig verktøy for å skape læreglede. Hun forteller hvordan spill er en interesse hun har hatt lenge, og det og lage spill føltes riktig.
- Jeg har jo alltid vært glad i spill, både som barn og voksen og så tenkte jeg det ville vært gøy å lage et spill, forteller Føreland.
Det generelle inntrykket hun har fått av elever hittil er positivt, og det var veldig uforventet forteller Føreland. Selv om det var veldig overveldende, har hun alltid hatt tro på prosjektet.
- Prosjektet er noe jeg alltid har hatt tro på, men klart det var veldig overveldende. Jeg møter mange som forteller at de har brukt det, og det er jo veldig gøy, forteller hun.
På spørsmål om spill kan vokse seg til å bli en standard metode for undervisning i fremtiden så sier hun at spill blir brukt mer og mer naturlig. I tillegg legger hun til at det handler mye om verktøyene man har, og hvilke muligheter som ligger der. Hun nevner muligheten man får av å kunne reise digitalt rundt, og referer til samiske landemerker.
Katrine Sirnes Nesheim er en av mange som hjalp til med prosjektet. Hun er en av mange som også kan se for seg en hverdag med spill i skolehverdagen.
- Spill åpner jo opp for mange ulike måter å jobbe med et tema på, forteller hun.
Videre forteller hun at det er en stor fordel at læreren som skal bruke verktøyet besitter kunnskap om spillet i seg selv, samtidig er det viktig at læreren tør å teste ut med elevene. Nesheim forteller at hennes opplevelser med Minecraft er at de fleste elevene allerede har god kjennskap til spillet, eller så er det noe de plukker opp fort.
Samtidig er elevene veldig flinke til å dele kunnskapen med hverandre og på den kan flest mulig henge med. Nesheim legger til at det er burde være en klar grense på spillingen, slik at det ikke går utover læringen.
Sammen med Føreland så har de hatt økter med elever for å se fremgangen, samtidig som de kan komme med innspill til selve prosjektet.
For henne er den samiske delen viktig, og gjennom Minecraft har de klart å skape en mulighet for elever til å skaffe seg kunnskap og lære om samisk kultur. Det er en stor forskjell på å få erfaringsbasert læring, kontra det å lese masse tekster. I tillegg er det en klar bonus at man har mulighet til å lytte, samtidig som man får sett masse bilder.
- Erfaringsbasert læring har vært en grunnstein i Minecraft-prosjektet, og den samiske delen henger jo tett sammen, avslutter Nesheim.
Jørgen Dybli Ludvigsen (24) jobber til daglig som lærer, og er en stor tilhenger av Minecraft Education Edition.
Han ser absolutt for seg en hverdag hvor spill er en sentral undervisningsmetode.
Han forteller at det er underholdende for både elevene og lærerne, og han ser en tydelig fremgang i hvordan elevene plukker opp kunnskap.
- Det er underholdende for elevene, og jeg har erfart man kan få barna mer engasjert i å lære. Vi har ikke hatt mye fokus på det samiske, men vi har hatt oppdrag rundt historiske personer som eksempelvis Mandela, forteller Ludvigsen.
På spørsmål om hvorfor det samiske pensumet er så lite som det er, forteller han at det kan være at det er mange andre historiske ting som kan virke viktigere. Samtidig forteller han at bruken av spillet har lært elever om arkitektur og perspektiv.
Ludvigsen forteller at erfaringen han har med undervisningsmetoden så langt er veldig positivt, og legger til at elevene får mange gode opplevelser med de oppdragene som blir laget.
- Det er mer fengende, også er det så masse bilder. I tillegg er det en bonus at man kan manøvrere seg fysisk rundt, forteller Ludvigsen.