Brødre kjemper sammen mot NM

I begynnelsen av mars skal Odel curlingklubb delta i NM i Trondheim. Brødrene Johnny og Karsten spiller sammen på laget. Søskenkrangling er en naturlig del av oppkjøringen til mesterskapet.

3-6 mars arrangeres det Norgesmesterskap i curling i Trondheim og brødrene Sandåker gleder seg til å konkurrere mot de beste klubbene i landet.

Laget ligger for tiden i hardtrening på Idda Arena i Kristiansand, og Johnny forteller at han har et ønske om å gjøre det bra i konkurransen.

- Vi har ikke lyst til å reise dit bare for å tape. Vi har jo lyst til å vinne, forteller han mens han ser smilende bort på broren.

Søskenkjærlighet og søskenkonflikt

Ettersom mesterskapet nærmer seg med stormskritt forteller brødrene at det er naturlig med litt nerver. Vi spurte om idretten har ført dem nærmere hverandre og da ser Johnny bort på broren med et stort smil om munnen mens han ler lystig.

- Vi kan jo si det sånn at det er fint å kjøre to biler innimellom.

Karsten legger til at det bestandig har vært naturlig å drive med idrett i familien, og at det er et bonus å få være så mye sammen med broren ukentlig, selv om det noen ganger blir uenigheter på curlingbanen.

- Vi har et godt samhold, selv om vi noen ganger kjefter på hverandre som noen gale mens vi spiller, forteller broren.

Veien mot NM

Når vi spør brødrene Sandåker om de har mulighet til å ta medalje rynker Johnny på nesen.

- De tre ypperste lagene er ekstremt gode, så det å kunne klare en kvartfinale på en god dag, DET er mulig, sier Johnny Sandåker mens broren nikker og er helt enig.

SPORTSINTERESSERTE: Johnny Sandåker og Karsten Sandåker spiller curling sammen for Odel curlingklubb. Sammen med resten av laget har brødrene kvalifisert seg til NM. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

SPORTSINTERESSERTE: Johnny Sandåker og Karsten Sandåker spiller curling sammen for Odel curlingklubb. Sammen med resten av laget har brødrene kvalifisert seg til NM. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

Curling er et presisjonsspill på is mellom to lag. Her prøver man å plassere curlingsteiner nærmest mulig midtpunktet i et målområde, ved å sende steinene glidende bortover isen.

Kampen spilles over 10 omganger i internasjonale mesterskap. Man får poeng for hver stein som legges nærmere midten enn motstanderlaget, per omgang.

Interessen for idretten har ikke gått til topps på Sørlandet, men på Idda Arena i Kristiansand møter vi en gjeng curlingglade mannfolk som har reist helt fra Arendal for å trene. De skal nemlig delta i NM om en måneds tid.

Klokken er 18 og gradestokken viser nøyaktig null. Det er kaldt og tørt i lufta, og vi beveger oss inn på Idda Arena som er den første ishallen her på Sørlandet. Arenaen huser både hockeyhall, basketbane, kampsportssal og curlinghall.

Fra resepsjonen er det store glassvinduer med god oversikt over det som skjer inne i curlinghallen. Banen prepareres og på benken sitter det tre menn som alle snører på seg curlingskoene. Odel skal spille treningskamp mot Christiansand curlingklubb, og det er duket for lokaloppgjør. Lagene pleier regelmessig å både trene og spille kamper sammen. Selv om kameratskapet mellom lagene er tett, så er spenningen til å ta og føle på.

Gode fasiliteter på Idda Arena

KLARE MÅL: Johnny Sandåker er skipp for Odel curlingklubb. Mannen fra Arendal forteller at laget setter av flere timer i uka for å ligge i hardtrening mot NM. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

KLARE MÅL: Johnny Sandåker er skipp for Odel curlingklubb. Mannen fra Arendal forteller at laget setter av flere timer i uka for å ligge i hardtrening mot NM. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

I januar 2017 startet Johnny Sandåker og resten av gutta på Odel å trene på Idda Arena, og ble en del av seriespillet i Kristiansand.

- Med tiden fant vi ut av at dette var ufattelig gøy, forteller han med et stort smil om munnen

Curlingentusiast og bror, Karsten Sandåker, forteller at han hele livet har drevet aktivt med idrett og vært glad i fysisk aktivitet.

TRIVES: Karsten Sandåker forteller at han stortrives på curlingisen med broren. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

TRIVES: Karsten Sandåker forteller at han stortrives på curlingisen med broren. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

- Man blir jo eldre, og da fant vi ut at curling kunne være en idrett man kan ha litt rask progresjon i. Det er jo gøy når man blir god litt fort, forteller han lattermildt mens han ser bort på broren.

Startet med OL

Vintermånedene er straks på hell, og hvert fjerde år på denne tiden arrangeres det vinter-OL. En av grenene som Norge er favoritter i er curling, og spesielt mixed-dobbel. Brødrene forteller at de har fulgt godt med på tv-sendingene og resultatlistene. Norge har også et herrelandslag som deltar i de olympiske vinterlekene og laget har i flere mesterskap vært medaljekandidater.

Året er 2002 og det norske curlinglandslaget er i finalen i OL. I de norske hjem sitter flere tusen helt ytterst på stolkanten. Mange fjes er klistret til tv'n, og folk biter negler og kaldsvetter av ren nervøsitet. Siste stein legges, og Norge tar OL-gullet mot Canada. Vi er olympiske mestere, og entusiasmen rundt curling vokser etter seieren.

I likhet med flere, fikk brødrene Sandåker øynene opp for sporten. Karsten Sandåker forteller at han fortsatt husker da Norge vant gullet, og kunne legge til at de snakket mye om idretten etter dette.

- I tillegg så det også ut som at dette var noe vi kunne klare og mestre, sier Karsten Sandåker i det han titter ned på curlingsteinene som ligger pent og pyntelig på isen.

-En liten sport med et fantastisk miljø


Karsten Sandåker

Søskenparet forteller at de fortsatt husker den varme og gode velkomsten de fikk, da de startet med curling for noen år tilbake.

- Dette gjelder ikke bare i Kristiansand, men hele curlingmiljøet i hele landet. Det er et fantastisk hyggelig miljø. Alle er imøtekommende, og det er en fin positivitet og absolutt en god velkomst. Alle er hjelpsomme, og det er jeg takknemlig for.


Interessen for sporten er minimal på Sørlandet. Selv om flere fikk øynene opp for sporten etter den olympiske seieren på tidlig 2000-tallet, er det ikke den største sporten her til lands.

Lars Vågberg er ekspertkommentator i curling. Han har tilbragt de siste ukene i kommentatorboksen og har gitt det norske folk muligheten til å følge curlingsporten på et olympisk nivå.

EKSPERTKOMMENTATOR: Lars Vågberg kommenterer curling på Discovery Channel og er nå aktuell som kommentator i OL. Foto: Privat.

EKSPERTKOMMENTATOR: Lars Vågberg kommenterer curling på Discovery Channel og er nå aktuell som kommentator i OL. Foto: Privat.

Vågberg forteller at den manglende interessen for sporten mest sannsynlig stammer fra den lille dekningen curling får i media.

- Det er få rene curlinghaller, så curling er dårlig på å markedsføre seg.

Ettersom OL er i gang for fullt, kan Vågberg av tidligere erfaringer fortelle at det blir et oppsving når det kommer til folkets interesse for sporten. Han understreker at klubbene rundt omkring i landet burde ha gode tilbud til alle som ønsker å prøve seg på isen.


Ønsker den yngre generasjon velkommen

Brødrene Sandåker forteller at interessen for idretten har dabbet litt av under pandemien.

- Det å få med noen yngre hadde vært kjempegøy. Det hadde vært stas med juniorlag her, og kanskje studentlaget begynner litt igjen, forteller Johnny Sandåker.

Karsten Sandåker legger til at det hadde vært morsomt om det dannet seg flere lag fra Arendal. Han forteller at Odel curlingklubb tidligere har stelt i stand sosiale kvelder for å fremme sporten for lokalmiljøet.

- Det har vært noen sponsorlag og firmalag som har deltatt, og det har vært kjempegøy! Da har de fått testet curling, og spilt interne turneringer. Jeg håper vi kan komme i gang med dette igjen snart, forteller Sandåker.

Vågberg støtter brødrenes utsagn om at det sosiale er viktig når det kommer til å få flere unge inn i sporten. Han forteller at det er viktig at klubbene har et godt sosialt tilbud, og at det er vesentlig å tørre å gjøre andre ting enn bare å trene tradisjonelt med curling.

- Det kan variere mye, bare man er kreativ tror jeg, forteller Vågberg.

HUMORISTISK: Karsten Sandåker kunne med en morsom tone vise frem den egendesignede jakken. Han forteller at selv om Odel curlingklubb ikke er på et olympisk nivå, så kan man drømme seg bort. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

HUMORISTISK: Karsten Sandåker kunne med en morsom tone vise frem den egendesignede jakken. Han forteller at selv om Odel curlingklubb ikke er på et olympisk nivå, så kan man drømme seg bort. Foto: Bertha Natalie N. Hognestad

En enkel sport å mestre?

Fra utsiden kan curling virke som en idrett man ikke trenger å være fysisk sterk i. Fra den tilbakelente godstolen er det nok flere som har tenkt det der klarer jeg også.

- De første minuttene du er på isen så føles det veldig rart ut, men så vil du komme veldig fort inn i det. Plutselig vet du mye om hvordan du skal skli og sette en stein, forteller Karsten Sandåker.

Han legger til at det handler om å kaste seg ut i det, og bare prøve seg. Selv har han hatt en stor progresjon ute på glattisen, og sier at dette er en idrett du enkelt kan begynne med, uansett alder og utgangspunkt.

Lars Vågberg forteller at man forholdsvis kan bli raskt god, men om man ønsker å prestere på et høyt nivå vil det naturligvis ta tid.

- Det rent tekniske kan gå fort, men det taktiske vil ta tid. Man må spille mye kamper og følge med på spillet på tv.

Jan Aabel spiller på Odel curlingklubb. Han koster isen slik at steinen som en medspiller sendte kan komme lengst mulig.

Intensjonen med kostingen er å forlenge steinens bane, ved å varme opp isen. Når man koster dannes det en mikroskopisk vannhinne. Resultatet av dette er at steinen glir lengere.

Tekst og bilde: Bertha Natalie Nettelhorst Hognestad