Satser mot topplassering i OL

Men fortsatt vet ikke Solfrid Koanda (25) fra Grimstad om hun har nok penger til å fullføre OL-satsingen.

Det er kun fire år siden Koanda ble introdusert for idretten sin.

Om et halvt år skal hun ut i sin viktigste konkurranse.

Å satse mot OL-gull i Paris er ikke en enkel oppgave i vektløfting.

For det skal løftes mangfoldige tonn i uken frem mot de olympiske lekene.

Utfordrerne økonomisk

Til tross for at hun kanskje er Norges største medaljehåp i OL på damesiden, er hun ikke sikker på om økonomien holder frem til Paris.

For å satse mot hennes store mål tok hun for litt over ett år siden beslutningen om å slutte i jobben som elektriker. Avgjørelsen tok hun uten en økonomisk garanti i form av sponsorer, som kunne ha sikret OL-satsingen.

– Jeg måtte ta den sjansen og egentlig ofre veldig mye.
Solfrid Koanda

For nå lever hun fra måned til måned i håp om at hun får nok stipender til å fortsette satsingen. Hun får den høyeste støtten fra Olympiatoppen, nemlig et A-stipend.

– A-stipendet fra Olympiatoppen er mye penger, samtidig som at beløpet ikke er det når man er en idrettsutøver med store utgifter og slikt, forteller hun.

Derfor ser hun det som høyst sannsynlig at hun til høsten må tilbake på jobb igjen, til tross for at hun har fått flere stipender. For det er vanskelig å nå gjennom hos sponsorene.

Likevel er det ikke økonomien som driver henne.

Stor avstand

For når Koanda bor på Sørlandet har hun ikke mulighet til å få daglig oppfølging av landslagstrener Stian Grimseth. Derfor reiser hun ofte inn på samlinger på Olympiatoppen i Oslo eller til utlandet på treningsleir.

– Det er ikke krise at vi ikke ser hverandre hver dag, det gir ofte et ekstra løft når vi møtest på de mange samlingene vi har, sier Grimseth.

Hvert løft loggføres i treningsdagboken.

Siden Koanda kom inn på landslaget har Grimseth blitt mektig imponert over utviklingen hennes. Det er to ting han vil trekke frem.

– Den første er at hun har et ekstremt fysisk talent. Den andre tingen er at hun er veldig dedikert og grundig.
Stian Grimseth, landslagstrener i vektløfting

For Grimseth mener at en ikke kommer til topps med bare gode gener.

– Når en har begge deler sånn som Solfrid har, så er det vel nettopp derfor hun er så god som hun er, fortsetter Grimseth.

Startet like før koronaen

Det er i disse dager rundt fire år siden hun ble introdusert for vektløfting som idrett. Hun hadde lenge trent på treningssenter og hadde etter hvert blitt introdusert for crossfit.

Det var i starten av 2020 at hun som 21-åring ble spurt om hun ville teste vektløfting. Tilstede på stevnet var også tidligere landslagstrener Sigmund Borgenhaug, han så et stort talent i Koanda.

Han kontaktet henne etter konkurransen og fortalte at hun burde prøve seg som vektløfter under NM.

Men ikke alle var like positive.

– Jeg fikk høre mye at det var veldig sent å begynne med en idrett.
Solfrid Koanda

Siden den gang har det bare gått en vei for Koanda og i disse dager legges grunnlaget for å nå hennes store drøm. Nemlig et OL-gull i Paris.

Solfrid Koanda ser frem mot OL i Paris. Der drømmer om hun å stå øverst på pallen. Foto: Viktor Sødal

Solfrid Koanda ser frem mot OL i Paris. Der drømmer om hun å stå øverst på pallen. Foto: Viktor Sødal