Setter gammelt materiale i nytt lys

Da vi kommer inn døra, møter vi flere imøtekommende kvinner som er i godt humør. Man kan høre latter og skravling mens det diskuteres hva som skal lages. Lukten av kaffe svever i luften. Symøtet er i full gang, og det er en stemning av kreativitet og fellesskap som fyller rommet.

Diverse festdrakter lagt frem av Anne Karin Jensen. Foto: Joachim Egge

Diverse festdrakter lagt frem av Anne Karin Jensen. Foto: Joachim Egge

Her møtte vi blant annet sy-eksperten Anne-Karin Jensen (63) som i flere år har vært særlig opptatt av gjenbruk av materiale. Jensen mener folk burde lære at det finnes verdi i materialene som kastes, og refererer til snekkerbransjen som kaster unødvendig mye plank og ressurser.

- Jeg har sett mye på Sinnasnekker'n, og der behandler de materialene på måter som gjør at de ikke kan brukes igjen. Aldri er noe så galt at det ikke er godt for noe, forteller hun.

Jensen forteller at alt fra venner, kolleger og familie dukker opp på døren med søppelsekker av klær de vil bli kvitt. Flere ganger har hun opplevd at det står opp mot 5-6 søppelsekker på døren.

- Jeg har opplevd flere ganger at det står haugevis av sekker foran døra, så jeg har jo alltid masse materiale, forteller hun.

Gleder seg over redesign

- Redesign er mitt liv, forteller hun videre.

Den gleden hun får av å skape unike plagg er veldig spesiell for Jensen. Hun forteller videre at hun ikke er noen tilhenger av å kjøpe nye klær.

- Jeg liker ikke å kjøpe nytt. Jeg bruker kun bruktmaterialer når jeg skal lage nye ting, sier Jensen. - Det som er så gøy med redesign, er at man lager ting som jeg får helt gratis og gjør det om til ting som er verdt mye penger. Kvaliteten på det jeg lager må være så bra at noen skal kunne kjøpe det dyrt, forteller hun til Sørnett.

Med en gang Anne Karin er ferdig med et prosjekt, begynner hun på et nytt et. Hun forteller videre at hun selv ikke kan huske en dag som ikke har inneholdt sying eller strikking.

- Jeg bare greier ikke stoppe. Til og med når jeg tar meg en pause i syinga setter jeg meg ned og begynner å strikke, forteller Anne Karin Jensen.

Sosialt preg på en eventyrfull sykveld

Den siste torsdagen i hver måned inviterer nemlig Kristiansand Husflidlag til sy- og redesignkveld.

Arrangør Sylvia Gründig forteller til Sørnett at det er første gang Kristiansand Husflidlag arrangerer et slikt tilbud. I første omgang hadde de bestemt seg for å ha veske som tema. I senere tid vil de ikke lenger ha et tema, og det vil være fritt fram til å lage hva man selv ønsker.

- Vi har brukt masse gammelt materiale som vi har kjøpt i brukt-butikk og omgjort det til en veske, forteller Gründig som viser frem vesken som hun har laget.

Redesignet veske: Sylvia Gründig er storfornøyd med sin egen kreasjon. Foto: Andreas Korssund

Redesignet veske: Sylvia Gründig er storfornøyd med sin egen kreasjon. Foto: Andreas Korssund

I tillegg til vesken på bildet som Gründig har laget, lagde hun også en crossover-bag.

På tross av at deltakerne ikke kjenner hverandre fra før av, er det god stemning i rommet. Alle jobber selvstendig med sine ting, prater og har det hyggelig, mens kaffekoppene skvetter og latteren sprer seg ut over hele rommet.

- Det er bare et helt fantastisk fellesskap. Vi har det virkelig fint sammen. Det å få drive med redesign sammen med andre er virkelig flott, sier Sylvia Gründig avslutningsvis.

Vevmaskinens historie er rik og variert, og den har spilt en viktig rolle i utviklingen av tekstilindustrien over hele verden. Selv i dag, med moderne teknologi som stadig utvikler seg, forblir vevmaskinen et symbol på håndverk og innovasjon innen tekstilproduksjon.

Hos Kristiansand Husflidslag er det ikke bare moderne utstyr som gjelder. De er en av få som fremdeles tar i bruk de gamle metodene for tekstilproduksjon.

Gammel vevmaskin som fremdeles tas i bruk. Foto: Joachim Egge

Gammel vevmaskin som fremdeles tas i bruk. Foto: Joachim Egge

I det duse lyset av en lampe som kaster varme skygger over det intime rommet, sitter en gruppe godt voksne damer samlet rundt et bord, deres hender danser elegant over stoff og tråd. En blanding av spennende stoffer, gamle klær og kreative ideer som virvler rundt som støv i sollyset.

Bodil Haugen er en av mange kreative sjeler som deltok denne kvelden ved Kristiansand Husflidlag. Hun forteller at alle som trenger hjelp til å fikse ødelagte plagg kan komme, eller hvis de ønsker inspirasjon og hjelp til redesign.

- Hvis du kommer, får du hjelp til å fikse ting som har gått i stykker. Si du har et plagg som har et hull, da kan du brodere på hullene og gjøre plagga enda bedre, sier Haugen.

Haugen forteller videre om hvordan hun selv syr igjen hull. Hun bruker nemlig materiale som ikke henger sammen med hovedplagget, og på denne måten danner det en sentimental verdi siden det blir mer unikt. Hun refererer til et tidligere plagg hun jobbet med, som nå har flere forskjellige hull dekket med andre forskjellige stoffer og farger.

Haugen er særlig interessert i å inspirere andre til å ta steget mot redesign, om det er med klær eller gjenbruk generelt. Hun håper på å se flere deltagere dukke opp, og anbefaler dette høyt.

Livet er ikke helt det samme uten syredskapene for Bodil Haugen. Foto: Joachim Egge

Livet er ikke helt det samme uten syredskapene for Bodil Haugen. Foto: Joachim Egge