Skal menn gjøre mer fysisk arbeid enn kvinner?

I dagens samfunn er det mye diskusjoner og prat om likestilling. En del av det som blir debattert er om kvinner og menn skal ha jobber som omhandler fysisk styrke. På Universitetet i Agder (UiA) var det to studenter som stilte opp for å prate om kjønnsrollene. På Farmen har kjønnsdebatten vært et hett tema. i denne saken har Sørnett snakket med studenter, ekspert og en deltaker fra Farmen.

Anita Hovdejord, student ved UiA synes at det er greit med de tradisjonelle rollene.

Lytt her eller les under.

- Altså, jeg kan praktiske ting jeg også, men det blir mer naturlig å gjøre det sånn tradisjonelt

Torje Kydland studerer også ved UiA, og var villig til å snakke om temaet.

Tenker du at menn burde gjøre mer fysisk arbeid og at de er bedre enn kvinner på det?

-Ikke nødvendigvis dårligere, men de er fysisk svakere generelt, det er bare fysikken, men de kan jo flinke teknisk, men det kan jeg alt for lite om til å svare på, sier Kydland.

Anders Johan Wickstrøm, professor i psykisk helsearbeid. jobber på UiA og er professor og har mye kunnskap om sosialhistorie. Han tok en prat om menn og kvinners roller gjennom det siste århundret.

- Det har endret seg, men disse rollene i Norge der mannen skal forsørge og skaffe mat mens damen skal ha kontroll på hus og hjem, kommer fra kristendommens inntog til Norge, forklarer Wickstrøm.

Hva kan man se i dagens samfunn?

- Disse rollene er ikke lett å kvitte seg med det første, Hvis det blir et lengre arvet dominans. I dag er det riktig nok flere ulike former familier og relasjoner som lever sammen, det gjør litt om på strukturen, peker han på.

Han forklarer videre at siden skilsmissefrekvensen har gått betraktelig opp, lever Flere lever også oftere alene der den personen har ansvar kun for seg selv og må forsørge samt ordne i sitt eget hjem.

Men hva er egentlig forskjellen mellom mann og kvinne?

- Det er så klart kroppslige forskjeller biologisk og genetisk har menn mer muskler enn kvinner. Nå ser vi at dette er i endring siden det er mer moderne teknologi som gjør at arbeid blir mindre fysisk tungt, forklarer Wickstrøm.

Det har også vært diskusjoner i årets sesong av Farmen kjendis i sin kamp for tilværelsen. Diskusjonen gikk ut på hvilke kjønn som skulle snekre og om jentene egentlig var sterke nok til å ha tøffe fysiske arbeidsoppgaver.

Ørnulf Høyer kom kjapt ut og mente at han trengte sterke menn til hjelp med sitt byggeprosjekt. Han la trykk på at det skulle være menn som skulle hjelpe. Det ble opphetete diskusjoner om dette inne på farmen, i denne saken kommer det flere meninger og innfallsvinkler på saken. Men hva tenker studentene og deltaker Trond Moi om disputtene.

Hvem er studentene enig med

-Altså det lager tv men jeg blir litt oppgitt også, sa Hovdejord.

Synes du det er rettferdig at guttene skal snekre fordi de liksom er sterkere enn jentene?

- ja det synes jeg, svarte Hovdejord

Mener du at jentene heller burde snekret istedenfor Ørnulf?

-Nei det gjør jeg ikke, men jeg tenker hvis Ørnulf er veldig flink på det fysiske som han er og mer praktisk anlagt, så skjønner jeg ikke hvorfor andre skal ta hans ansvar, forteller Hovdejord.

Har du fått med deg diskusjonen og hva tenker du om det Ørnulf Høyer sier?

-Jeg har fått med meg det ja, er vel han Høyer mannen som drar på litt, han er jo litt fra gamleklassen da. Så jeg føler at man kan se litt bort ifra han i å med at det ikke er så relevant det han sier. Det han sier er litt utpå der, så det er ikke bra det han holder på med, sier Kydland.

Kjendiskokken Trond Moi var på farmen og opplevde situasjonen på nært hold. Han forteller om sin opplevelse.

- Jeg kom litt mitt i mellom partene i diskusjonen. Jeg hadde mest ansvar for matlagingen, sier Moi.

Lot du jentene slippe nok til selv?

-Nei, jeg burde involvert dem mer. Det er ikke lett for jentene heller å komme inn et sted med arbeid de ikke har gjort før. Derfor prøvde jeg å la Ingrid snekre litt med meg slik at hun fikk gjort litt snekkerarbeid, forteller Moi.

Ellers synes Moi at det var en tøff hverdag med alt arbeidet.

- Det er virkelig som de sier, en kamp for tilværelsen. Det var tøft å stå opp hver dag å jobbe helt til man skulle legge seg igjen, det var alltid noe å gjøre, sier Moi.