Smittet i barnehageprakis


Madelen Larsen ble smittet allerede første uke i praksis. Barnehagelærer-studenter fra UiA er bekymret på tross av grønt nivå.

Madelen Larsen er barnehagelærer-student på UiA i Kristiansand. Madelen har vært heldig å unngå korona hele pandemien, men det endret seg brått i praksisperioden.

- Praksisperioden har vært preget av mye sykdom hos både barn og voksne. Jeg fikk bare to dager i barnehagen før jeg ble smittet, forteller Larsen.

For noen studenter er denne tiden preget av stress og høye forventninger. Denne gangen har korona ført til mer stress hos noen av studentene.

- Jeg var redd for å bli smittet. Jeg prøvde konstant å holde avstand til veiledere og barn, noe som egentlig er umulig i en slik periode.

Spriting av hendene, avstand og daglig testing var dessverre ikke nok for at Madelen skulle unngå smitte.

Nå er det fem uker igjen av praksisen til Madelen Larsen. Siden hun allerede har vært syk, kan Madelen senke skuldrene nå. Men hun er fortsatt litt bekymret over formen sin og ettervirkningen av korona.

- Jeg håper dette går fort over og krysser fingrene for jeg ikke får senskader av korona. Det hadde vært greit å komme tilbake til en normal hverdag, avslutter Madelen Larsen.

Medstudent Trym Larsen gjennomfører sin praksisperiode i Karrus Barnehage i Vågsbygd.

Noe av det første han ble spurt om når han ankom praksistedet var om han hadde tatt begge vaksinene. Det hadde nemlig vært flere koronatilfeller uken før han startet.  

- Heldigvis har jeg tatt to vaksiner og siden jeg har også hatt korona, så føler jeg meg godt berget mot smitte.





- Det er alltid kjekt å være i praksis. Praksis perioden er alltid en lærerik periode med nye utfordringer hver dag. Vi er blitt så vandt med korona, at denne praksisen blir neppe veldig annerledes enn den forrige.


- Det er litt rart å må møte når det har vært mye snakk om korona og at vi skal helst unngå å være med så mange folk.


UiA har sendt ut informasjon til alle studentene på barnehagelærer linjen om at de har et ønske at studentene skal unngå å være med så mange på fritiden, og å gjerne la være å møte på fester i helgene.

- Universitetet ber oss om å holde oss hjemme og ikke dra på fester i helgene, dette er selvsagt ikke et krav, men et ønske. Men fortsatt velger de å sende oss ut i praksis der det er større sjanse for å bli smittet. Jeg kjenner flere fra klassen som allerede ble smittet første uken i praksis.

De nye korona variantene har preget Norge den siste tiden, omikron er den dominerende varianten med høy sannsynlighet for smitte. Vår semesteret er tiden for praksis for flere studenter i landet. Studenter fra barnehagelærer utdanning på UiA er nå i praksis, tross flere korona smitte tilfeller i disse barnehagene. Noen studenter er oppgitt og stresset over muligheten å bli smittet i denne praksisen, mens noen ser på det som en positiv utfordring.

Grønt nivå i barnehagene fører til et mer avslappa stemning rundt korona. Kohorter og delte grupperom forsvinner, og studentene jobber tett i tett med ansatte og barn i barnehagen. Smittevern tas fortsatt på høyt alvor, tross de nye tiltakene.


Helle Schiotz som er leder ved Karrus Barnehage på Vågsbygd forsikrer at de gjør alt for å forhindre smitte og ivaretar studentene best mulig.

- Vi følger regjerings råd og åpner opp blandt de ansatte og elevene i barnehagen, men vi tar fortsatt renslighet og smittevern tiltak alvorlig. Vi har sprit ved inngangs porten for alle som kommer og går fra barnehagen.

Helle forteller Sørnett UiA har sent ut informasjon til de forskjellige barnehagene med noen av tiltakene universitetet ønsker studentene skal ta. Dette er for å forhindre at studentene tar med seg korona på jobb.

UiA har mye informasjon om praksisperioden på deres hjemmesider, men de har ikke svart på henvendelsen til Sørnett.