– Svømmeopplæring må bli prioritert
– Den eneste idretten man kan dø av å ikke kunne

I en tid der drukningshendelser har satt fokus på badeland og svømmeanlegg, er Aquarama i Kristiansand et av mange badeland som jobber hardt for å ha en god sikkerhet. Cathrine Wilson, leder for badet, deler hvordan Aquarama går utover lovpålagte sikkerhetsstandarder for å beskytte gjestene.
Aquarama tar drukningsforebygging på alvor, og det merkes i deres omfattende sikkerhetstiltak. Ifølge norsk lov kreves kun én tilgjengelig badevakt med kameraovervåkning, men Aquarama går langt utover dette kravet. Med rullerende badevakter tilpasset antall besøkende og tre badevakter i helgene, gir de gjestene en ekstra trygghet.
Gjestene på Aquarama gir uttrykk for positive erfaringer og føler seg godt ivaretatt. Wilson forteller om helgepatruljene som, i tillegg til å håndheve regler, er der for sikkerheten, selv om badende er ansvarlige for sin egen sikkerhet.
Sikkerhetsrutinene inkluderer grundig overvåkning for å forhindre ulykker. Badevaktene fokuserer på potensielle risikofaktorer som små barn alene og personer som ikke kan svømme. Ved ulykker aktiveres en rask responsprosedyre med hjertestarter, håndklær og koordinert assistanse.
Aquarama har innført en aldersgrense på 11 år for selvstendig bading, basert på ønsket om å sikre svømmedyktighet etter fullført skolesvømming. Wilson påpeker mangelen på en felles norm for aldersgrensen blant norske svømmehaller.
I samarbeid med Kristiansand kommune tilbyr Aquarama et svømmegledekurs for elever i 3. klasse. Dette initiativet, støttet av lokale aktører, har som mål å øke svømmedyktigheten blant de yngste og er en del av Aquaramas engasjement for svømmeopplæring.
Aquarama ser en økende interesse for svømmeopplæring blant barn, men utfordres av voksne som kvier seg for å ta svømmekurs. Badelandet tilbyr derfor nybegynnerkurs og personlig trening for voksne som ønsker å bedre sine svømmeferdigheter.
I tillegg til svømmegledekurset, planlegger Aquarama en "drukningsforebyggende dag" i juni. Denne dagen vil tilby gratis opplæring i livredning, HLR og andre forebyggende tiltak. Wilson ser frem til samarbeid med andre badeland for å styrke sikkerheten nasjonalt.
Aquarama fortsetter å være en pådriver for trygge badeopplevelser, og deres engasjement for sikkerhet og svømmeopplæring sender et klart signal om at de tar ansvar. Gjennom deres initiativer håper Aquarama å sette en ny standard for badeland over hele landet.



En nylig utgitt rapport gir oss et dyptgående innblikk i drukningsstatistikken i Norge fra 2017 til 2023, og tallene kaster lys over en positiv utvikling med samtidige utfordringer som krever handling. Rapporten, som inkluderer ulykker med norske statsborgere i utlandet fra 2022, gir oss en innsiktsfull oversikt over månedsstatistikk og utvikling over tid.
I løpet av 2023 mistet 79 personer livet i drukningsulykker i Norge, en nedgang på 11 prosent sammenlignet med 2022. Menn dominerer denne triste statistikken, utgjør hele 94 prosent av de omkomne. Denne overvekten av mannlige ofre peker på behovet for målrettede tiltak rettet mot denne spesifikke demografien.
Desember 2023 alene registrerte tre nye drukningsulykker. En ung mann er fremdeles savnet etter å ha falt over bord fra et fiskefartøy utenfor Loppa, mens to tragiske hendelser i Vestland involverte personer som falt fra land.


Fritidsaktiviteter, spesielt bading og bruk av fritidsbåter, forblir hovedårsakene til drukningsulykker. Fall fra land krevde 26 liv, mens 23 personer omkom fra fritidsbåter, inkludert kajakk- og kite-ulykker. En økning i antall badeulykker er også bekymringsfull, med 13 dødsfall i 2023.
Regionalt sett topper Vestland drukningsstatistikken med 13 ulykker, etterfulgt av Rogaland med 12 og Agder med 11. Oslo, Vestfold og Telemark rapporterte færrest drukningsulykker, med to hver.
Generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson, påpeker den positive nedgangen, men minner oss om at 79 liv tapt er en påminnelse om at kampen mot drukning er langt fra over. Hun retter fokus mot voksne menn og viktigheten av å implementere målrettede tiltak for å redusere drukningstallene.
Rapporten avslører også at fire norske statsborgere druknet utenlands i 2023, og gir et internasjonalt perspektiv på denne alvorlige samfunnsutfordringen.
Drukningsstatistikken gir et klart signal om nødvendigheten av omfattende tiltak for å redusere tap av liv ved drukning i Norge. Samtidig understreker den behovet for å utvikle målrettede forebyggende tiltak og økt bevissthet, spesielt blant voksne menn. Kampen mot drukning fortsetter, men tallene indikerer at vi beveger oss i riktig retning.


Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging, deler innsikt i de vanligste årsakene til drukning, målrettede tiltak og samfunnets rolle i denne viktige innsatsen.
-Drukning, dessverre, skjer ikke bare på film. Krangnes avslører at de fleste drukningsulykkene oppstår under hverdagsaktiviteter eller fritidsaktiviteter. Fall fra land, spesielt nær brygger og kaier, topper listen med 39% av ulykkene. Fritidsbåter, inkludert kajakk og kano, følger deretter med 30%. Bading og svømming utgjør 13%. Voksne menn over 40 år og personer over 60 år er spesielt utsatt, mens ungdom og unge voksne mellom 15 og 25 år står også for en betydelig andel av drukningsulykkene.
For å bekjempe denne trusselen, understreker Krangnes betydningen av vannkompetanse. Dette inkluderer kunnskap om vann, svømmeferdigheter, og evnen til å hjelpe andre i vannet. Hun argumenterer for tidlig opplæring i barnehagen, styrking av svømmeopplæring i skolen, og behovet for en nasjonal handlingsplan for drukningsforebygging.
Redningsselskapet, som en sentral aktør i drukningsforebygging, har implementert programmet RS Trygg i vann, rettet mot skoleklasser. De lanserer også kampanjer som "Sjekk vesten-uka" og "Kaldtvannsvett" for å nå ut til fritidsbåtsektoren. Paraplyorganisasjonen Flyte, initiert av Redningsselskapet, samler nå 14 frivillige organisasjoner under mottoet "Sammen mot drukning."

På myndighetsnivå applauderer Krangnes nullvisjonen mot drukning, som ble vedtatt i fjor. Den kommende handlingsplanen for drukningsforebygging forventes å gi ytterligere retning og ressurser til denne avgjørende innsatsen. Hun understreker også behovet for støtte fra myndigheter, medlemmer, givere og næringsliv for å opprettholde beredskapen langs kysten og drive forebyggende arbeid.
Internasjonalt testes droner og termisk bildebehandling for å overvåke og forhindre drukningsulykker. Samtidig oppfordrer Krangnes enkeltpersoner til å bli frivillige ambassadører for drukningsforebygging og forbedre sin egen vannkompetanse.
Drukning er en trussel som berører alle samfunnslag, men med bevissthet, utdanning og samarbeid kan vi redusere risikoen og redde liv. Tanja Krangnes og Redningsselskapet står i frontlinjen av denne innsatsen, og det er opp til oss som samfunn å støtte og delta i kampen mot drukning. For i Norge, hvor vann er en del av vår identitet, er hvert liv som går tapt i vannet en tragedie vi har makten til å forhindre.
