Underviser om sitt favorittlag

Frode Lindtveit er lærer på Folkehøgskolen Sørlandet sin noe spesielle linje.

I 2000 jobbet Frode Lindtveit som lærer i Oslo, en jobb han trivdes godt i. Senere samme år fikk han et tips av en bekjent som selv hadde vært elev på Folkehøgskolen Sørlandet, om at det skulle bli en ledig stilling på skolen.

- Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde ikke hatt så mye å gjøre med folkehøgskoler fra før, men jeg tenkte at det var noe jeg hadde lyst til å prøve. Jeg hadde en jobb jeg trivdes veldig godt med i Oslo som vanlig lærer, så jeg visste jeg kunne falle tilbake på det hvis det ikke var noe for meg.

Heldigvis for Frode var det en jobb som han likte godt og som han 24 år senere fortsatt har.

Frode startet som lærer på skolens friluftslinje, men etter hvert som årene gikk ble han lærer på fotball-linjen. Der varierte det en del i hvor mange søkere linjen fikk fra år til år, da begynte de ansatte å tenke ut hvordan linjen skulle tiltrekke flere søkere.

- Det var ganske kjent blant de som jobbet her at jeg er en stor Liverpool-fan. En dag var det en kollega som kom med forslaget om å ta Liverpool inn i linjen.

Først tenkte Frode på om dette i det hele tatt var mulig, men etter at lærerne på skolen hadde snakket om det, ble de enige om å gi det et forsøk.

Det gikk veldig bra og allerede første året fylte vi opp linjen med lidenskapelige Liverpool-supportere

Se hvordan klasserommet til Fotball-Liverpool ser ut i videoen over

Stor oppmerksomhet

Etter skolen startet linjen i 2019 har de fått mye oppmerksomhet, både fra norske- og utenlandske medier.

- Det var flere medier som tok kontakt og skjønte at her var det noe nytt. Det var både ulike aviser og TV-kanaler som var inne i bildet det første året. Til og med danske medier tok kontakt og lurte på hva dette var.

At denne linjen skulle få noen til å heve øyenbrynene er kanskje ikke sjokkerende. Selv om Liverpool er en av verdens største klubber og har den største supporterklubben i Norge er det flere som lurer på hvorfor man skal ha dette fokuset.

- Det er jo noen som slenger litt med leppa og lurer på hvorfor vi bare har Liverpool-fokus og ikke andre lag. Til det tenker jeg at det kan være en utfordring til andre skoler og ha fokus på noe annet.

For dem som ikke er spesielt interessert så høres det kanskje litt rart ut å skulle bruke et år av livet sitt på å lære om en fotballklubb i et annet land. Tilbakemeldingene fra de tidligere elevene har derimot vært gode.

- Til nå har jeg utelukkende fått gode tilbakemeldinger fra elvene som har valgt å gå på denne linjen. Masse fine opplevelser, fått spilt mye fotball og ikke minst det samholdet som elvene har fått.

Hverdagen for en elev på denne linjen er variert, men den er sentrert rundt favorittklubben.

- Vi er jo en fotball-linje. Så vi har fokus på å spille fotball og utvikle oss både taktisk og teknisk. Vi har faste treninger i uka, i tillegg samles vi et par ganger i uka og snakker om klubben. Både nåtiden, men ikke minst dykke litt ned i historien til Liverpool som er stor.

 - Vi har også en studietur til Liverpool der vi skal se kamp på Anfield. Det er jo selvsagt at dette er et høydepunkt for de fleste av elevene. Det er mange sin første opplevelse av den magiske stemningen som det er på Liverpool kampene. Det og da kunne reise med så mange som har samme lidenskap, det er en opplevelse i seg selv.

 

Lave elevtall de siste årene på Folkehøgskolen Sørlandet

Etter to år med full linje har det nå gått to år uten Fotball-Liverpool-linjen. Det er ikke bare denne linjen, men hele skolen kjenner på nedgangen i elever.

Årsaken til den negative trenden er uvis.

- Det spørsmålet lurer alle skoler som merker nedgangen på. Det er nok sammensatt, selv tror jeg nok at korona har en stor del av det. Folk har kanskje blitt mere inaktive og det er vanskelig og komme tilbake i de gamle vanene.

Det er ikke bare Folkehøgskolen Sørlandet som har mistet store deler av elvene sine de siste årene.

Informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene i landet, Julie Byberg Bø, tror rett og slett ikke dagens ungdom er godt nok informert om hva Folkehøgskole er.

- Vi tror grunnen kan være at ungdom i dag ikke vet nok om folkehøgskole, og at de har andre behov enn tidligere ungdomskull.  Folkehøgskolene møter en ny ungdomsgruppe etter korona og jobber nå med å tilpasse linjetilbudet til disse. I år er flere av linjene mer studie- og yrkesretta enn tidligere, da vi oppfatter at dette er en ungdomsgruppe som vil raskt ut i studie- og arbeidslivet.  Hvert år besøker vi over 200 videregående skoler og utdanningsmesser. Det fikk vi ikke gjort i korona. Vi undervurderer heller ikke effekten av personlige møter, og tror rett og slett det kan ha en stor betydning at vi i flere år ikke fikk møtt og gitt tilstrekkelig informasjon til gruppa som nå søker folkehøgskole.

Informasjonsrådgiver, Julie Byberg Bø tror det er flere grunner til at det i dag er færre elver på Folkehøgskolene i landet enn tidligere år.

Informasjonsrådgiver, Julie Byberg Bø tror det er flere grunner til at det i dag er færre elver på Folkehøgskolene i landet enn tidligere år.

Byberg Bø kan fortelle at det i 2021 var 7475 elever på Folkehøgskolene rundt om i landet. I 2022 var tallet 7067, mens det i 2023 bare var 6277.

Hun tror at linjer som Fotball-Liverpool og andre spesifikke linjer kan hjelpe elevtallene til å stige.

- Folkehøgskolene har alltid vært tidlig ute med nye trender, som blant annet e-sportlinjer da det var nytt i Norge. Skolene prøver å følge med i tiden, samt på hva ungdommene bryr seg om, og justerer på linjetilbudet deretter. Når trendene i ungdomsgruppen endrer seg, er det viktig for folkehøgskolene å følge etter.

 Frode Lindtveit er klar på hva Folkehøgskolen Sørlandet er nødt til å gjøre for og igjen fylle opp skolens linjer.

- Vi må sørge for å ha et godt tilbud som fanger interesse og opprettholde den.