Veien til det normale uten en plan

Foto: PST Sportsanlegg

Foto: PST Sportsanlegg

Som tidligere toppidrettsutøver kan det være vanskelig å godta at man en dag skal legge opp, og begynne på det mange vil se på som et normalt liv. For tidligere fotballspiller Ole Martin Årst var denne overgangen fylt med spenning og usikkerhet.

Etter 18 sesonger som profesjonell fotballspiller ga Ole Martin Årst (49) seg i 2012 med idretten han elsket. Dette betydde et nytt kapittel i livet der mye nytt skulle skje, og han skulle lære og kjenne seg selv på en ny måte. Mye har skjedd siden Ole Martin ga seg med fotball. Nå brukes mange dager i stolen foran pc-en der han regner på jobber for firmaet PST Sportsanlegg som han og noen kompiser har etablert sammen.

-I tiden min i Start så rakk jeg å ta 90 studiepoeng i enkelte fag på UIA gjennom en avtale Start hadde med Universitetet.  Jeg hadde ingen plan for hva jeg skulle bruke tiden min på etter at jeg la opp. Allikevel så fikk jeg muligheten til å ta en jobb i en bank i Tromsø. Det er nok mange som ville sakt at dette hadde vært en kjempemulighet, og som ville sagt at dette er en mulighet jeg burde tatt.

Her kan du høre hvorfor Ole Martin ikke valgte å ta bank jobben i Tromsø:

Foto: Jon Einar Skjørdal

Foto: Jon Einar Skjørdal

Av rene tilfeldigheter flyttet Ole Martin og familien ned igjen til Kristiansand etter at han hadde avsluttet karrieren i Tromsø, og det var da TV2 kom på banen og tok kontakt med Ole Martin.

-TV2 tok kontakt med meg, og lurte på om jeg kunne tenkt meg å jobbe der som ekspertkommentator. Dette gjorde det lettere, og det var med å hjelpe meg med overgangen fra livet som proffspiller. Jeg kjente tidlig på savnet fra fotballen, men det jeg savnet mest var det å kjenne at man skulle prestere, og jaget etter å prestere best mulig. Gjennom jobben i TV2 så fikk jeg både jobbe med fotball samtidig som jeg måtte prestere på TV, dette var noe som passet meg perfekt.

Mange idrettsutøvere får profesjonell hjelp fra idrettspsykologer, mens noen kun søker støtte hos venner og familie. For Ole Martin ble det mest hjelp i venner, familie og de nye kollegaene i TV2.

-Jeg fikk mest hjelp av nære venner og familie, også gjorde jobben i TV2 det lettere for meg når jeg ikke trengte å trekke meg helt ut av fotballen. Jeg har alltid vært medlem av NISO, og jeg vet at de tilbyr profesjonell hjelp til utøvere når de legger opp, men dette var aldri noe jeg benyttet meg av.

En ny jobbhverdag

Foto: PST Sportsanlegg

Foto: PST Sportsanlegg

"Jeg kjente på en stor usikkerhet når jeg skulle gi meg med fotballen."

I dag bruker Ole Martin mye tid på kontoret i Sørlandsparken. Etter at han sammen med fire andre blant annet tidligere Start-spiller Espen Hoff startet PST Sportsanlegg i 2018 har dette vært hans 100 prosent jobb. Når jeg kommer og besøker Ole Martin på kontoret sitter han og regner på nye prosjekter til lyden av regnet på vinduet.

-Det vi driver med i PST Sportsanlegg er å levere alt av idrettsanlegg, altså alt fra kunstgressbaner, friidrettsbaner, padelbaner, tennisbaner, tribunestoler og alt det utstyret man kunne trenge til et idrettsanlegg. Jeg jobbet også med dette i Unisport fra 2016, men så var vi fem stykker som fant ut at vi skulle bryte ut av det og starte opp noe selv. Det er jo ekstra gøy å være med å bygge opp noe selv fra bunnen av.

Foto: Jon Einar Skjørdal

Foto: Jon Einar Skjørdal

Foto: Jon Einar Skjørdal

Foto: Jon Einar Skjørdal

Tidligere langrennsløper Maiken Caspersen Falla uttalte til VG at hun hadde skikkelig kjærlighetssorg etter at hun ga se med langrenn. Hun syntes det var vanskelig å skulle legge skiene på hylla for godt. Når hun ser tilbake på toppidrettslivet nå så savner hun det ikke. Hun har blitt mor og trives veldig i mamma tilværelsen. Denne VG-saken kan du lese her. Idrettspsykolog Daniel Bergheim Botnmark forteller at det er ganske vanlig at toppidrettsutøvere kan reagere på denne måten.

-Det varierer veldig hvordan utøvere reagerer på å skulle slutte med det de har drevet med hele livet. Noen har tenkt mye på det og blitt klar for det over tid. Andre opplever at det kan slutte veldig brått med for eksempel en skade. Alt dette varierer veldig for hver enkelt utøver.

Botnmark trekker frem at en av de største forandringene er at man nå skal styre sin egen hverdag helt selv. Man har ikke nødvendigvis et stort team i ryggen sånn som mange utøvere gjerne har, og da er det ofte at utøverne føler seg litt alene. En psykolog sin oppgave er da å gjøre sånn at utøverne får bedere kontroll på egne følelser.

Her kan du høre hvordan idrettspsykolog Daniel Bergheim Botnmark hjelper utøvere etter de legger opp:

-Kanskje det viktigste man gjør som idrettspsykolog er hovedsakelig å møte mennesket, og ikke selve idrettsutøveren. Man må se mennesket sånn at man kan få snakket om de vanskelige tingene, og sånn at man får drøftet litt hvordan denne prosessen var og er for selve utøveren.

Botnmark kommer med et råd, og det er at man som utøver må finne en glede og en mening i livet nå som idretten ikke tar like mye plass. Det er en fin måte å bruke de kontaktene man fikk innen idretten sin på for å kanskje få seg en jobb innen idretten. Da vil nok ikke overgangen virke full så brå, forteller Botnmark.