- Vi har nødt til å være modige voksne i det
![](./assets/yuqM8ksqIp/p1010671-4096x2731.jpg)
Elevene strømmet til for å høre på denne dagens tema som var seksuelt overgrep. Vidar Bjelland og Tonje Jacobsen stiller opp på Sogndalen ungdomsskole for å holde foredrag om akkurat dette. Dette er en del av ukens seksualundervisning som foregår på de aller fleste ungdomsskoler i uke seks.
Nok er et lavterskeltilbud for mennesker over 16 år som har vært utsatt for seksuelt overgrep. De har et mangfold av tilbud som individuelle samtaler, familiesamtaler, gruppetilbud og sosiale aktiviteter. I uke seks er de nokså opptatt med å møte opp på ungdomsskoler for å snakke om denne tematikken.
![](./assets/JGazqIrmlJ/p1010678-4096x2731.jpg)
![](./assets/IbLCdxPl0Q/p1010683-4096x2731.jpg)
Vidar forteller at det er dessverre sånn at med tematikken så er det flere som ikke vil tenke på det, enda mindre snakke om det.
- Det er klart at det er veldig få som har disse pratene hjemme med sine foreldre eller venner, så da blir det da denne ensomheten alene.
Tonje forklarer at de gjorde en undersøkelse på tre videregående skoler i slutten av 2024 om hva slags spørsmål helsesykepleierne fikk. Da var 95 prosent av spørsmålene om seksualitet. På foredraget viste de statistikk som sa at åtte av ti overgrep skjer med barn og ungdom.
- Det er faktisk sånn at noen tror de har debutert seksuelt, som i praksis viser seg å være et overgrep. Og det er utrolig trist fordi det kan få konsekvenser for seksuallivet senere.
Ungdommenes opplevelser med temaet
Ida Marie, Milla, Talina og Natasha går alle på niende trinn på Sogndalen ungdomsskole.
De synes at det er viktig å lære om temaet, men at det var litt flaut i begynnelsen. De forteller at de synes det er et viktig tema fordi det er mange ungdommer som går gjennom dette og da er det fint å vite hva man kan gjøre i en sånn situasjon.
Theo, Sebastian og Noah synes også at det er et viktig tema.
Theo forteller at dette er et tema som de ikke er så vant til å snakke om med familie, men kanskje med kompiser.
Vidar og Tonje har opplevd at flere tar kontakt med dem etter de har holdt foredragene sine og at hovedmålet deres er å kunne spre informasjon tidlig nok.
Det er helsesykepleierne på ungdomsskolene som når ut til de som møter opp under seksualundervisningsuken. Vidar har opplevd at det pleide å være tabu å snakke om overgrep på lærerværelset før, men at det er mer åpenhet rundt det nå.
- Det er veldig mange som sier at hadde jeg visst eller om noen hadde fortalt meg, om det var i barnehagen, barneskolen eller på ungdomsskolen så kunne jeg kanskje klart å sagt ifra. Så derfor må vi ut å snakke og fortelle. Vi har nødt til å være modige voksne i dette.
![](./assets/cM9NIzfgi6/p1010668-4096x2731.jpg)