Er det lurt at unge jenter loggfører maten sin?
En av fire jenter loggfører matinntaket, ifølge
Opinionens UNG2025 studie

- Det er ikke noe jeg anbefaler folk å begynne med, med mindre du har et spesifikt mål, sier Emilie Holter Tjørhom (21).


Lydene av vektene klinger i rommet, mens Emilie forbereder
bein-økten sin.
-Jeg trener veldig mye, så det er en stor del av fritiden min,
deler Emilie.
Hennes hverdag består 60 prosent av trening, og det har det gjort siden
April 2023.
- Jeg er jo selvfølgelig litt med venner, og er sosial en gang i blant,
men jeg har ikke noen store hobbyer annet enn trening.
-Det er jobb, trening og samboer det går i.

Det begynte med at hun skulle få en typisk "influenser build"; stor rumpe og liten mage. Hun påpeker at hun var tidligere overvektig. Målet hennes endret seg til å løfte mest mulig på kortest tid, og se sterk ut. For Emilie er trening det som skal til for å få godt humør og energi. Det er den største forskjellen hun har hatt.
- Det er det som har gjort at jeg har holdt det gående så mye som jeg har gjort. Jeg bruker mer tid enn jeg trenger fordi det er gøy, innrømmer hun.
Det har vært perioder med mye forskjellig. Hun har vært innom CrossFit, kardio, building, men det var alltid styrke som var hovedfokuset.
Emilie har hatt en spesiell reise når det kommer til trening, da hun har hatt store resultater på kort tid.
Hun har alltid hørt at mat er veldig viktig for trening.
Frokosten hennes består alltid av cottage cheese, frukt og honning. Hun og samboeren spiser veldig mye sunn mat, som også er dyr.
- Jeg tipper jeg bruker åtte til ti tusen kroner på kun mat til meg selv i måneden, innrømmer hun.
Det kan være periodevis, da hun noen ganger spiser veldig dyrt, men andre ganger ikke. Sunn mat blir veldig dyrt til slutt, men for henne er det verdt det. Emilie og samboeren kan finne på å spise én kilo med kjøtt til middag. Det er viktig for dem å spise sunt og få mye proteiner.
- Er du nøye?
- Ja, jeg er veldig nøye.
For å holde kontroll på kaloriene, proteinene og karbohydratene, så bruker Emilie kostholds -app.
- Jeg har alltid hatt et begrep på hva som er sunt og ikke sunt av mat, men jeg har ikke hatt et begrep på hva som inneholder hva og hvor mye, forklarer hun.
Hun hadde aldri lest baksiden av en matvare før, så målet hennes var å lære om mat og gå ned i vekt. Derfor startet hun med en kosttilskudd-app, men det utviklet seg til en avhengighet.
Emilie påpeker at hennes raske vektnedgang var i forbindelse med å telle kalorier, og at hun tracket hver minste ting.
- Før var det hver eneste brusboks, hver eneste energidrikk, hver eneste tyggis og absolutt alt var loggført, sånn at jeg fikk vite nøyaktig hva jeg fikk i meg, deler hun.
Foto: Privat
Foto: Privat
- Jeg tror at det kan gå til hodet på folk, og at man begynner å tenke på absolutt alt man putter i munnen.
Emilie tenker at det kan være positivt for dem som trener å få opp innlegg som handler om kalorier og lignende i sosiale medier, men hun har forståelse for at det kan være pressende for noen.
- Jeg tror at de som legger ut ting om kalorier bare mener godt med det, at de bare vil hjelpe folk.
Hun mener det er viktig å få et begrep om hva som inneholder hva, for henne var det den største faktoren til hennes vektnedgang. Hun hadde heller ikke noe forhold til kaloritelling før hun begynte å trene.
- Det var ikke et tema.
Emilie legger til at man bør vurdere å spørre om hjelp hvis man blir påvirket av slike ting.
- Jeg kan selv være kjempe skjør til det temaet, for det har jo gått til hodet på meg et par ganger, sier hun.

Folk kan komme opp til henne og spørre om tips til trening og kosthold, og da velger hun å ikke nevne kaloritelling. Hun vil heller oppfordre folk til å få i seg nok mat og nok proteiner, men at man må tilpasse det til sin egen kropp.
- Jeg kan ikke gi tips til en jente på 50 kilo, fordi hun trenger noe helt annet enn meg. Min kropp trenger noe helt annet enn din kropp, det er poenget mitt.

Inger Mari Dale-Western er samtaleterapeut i studentsamskipnaden i SiA Helse. Hun mener at kalori-telling kan ha flere negative effekter på ungdom.
Foto: UiA
Foto: UiA
- Det kan føre til økt fokus på kroppsbilde. Man kan bli for opptatt av disse kaloriene, og det kan føre til mer selvkritikk, sier Dale-Western.
Hun forteller at det kanskje er ungdom som allerede sliter med lavt selvbilde som er mer utsatt for press når det gjelder utseendet. Hun går videre på at for mye fokus rundt kaloritellingen kan føre til spise-problematikk.
- Kan det være noen positive sider ved å telle kalorier?
- Det kan jo være en måte å øke bevissthet om mat og ernæring, å få en bedre forståelse av hva kroppen trenger, rett og slett. Kanskje det også kan hjelpe med å sette sammen måltider på en bedre måte.
Hun sier man snakker om kalorier med ungdom, så kan det være mer effektivt å snakke om energi, istedenfor å bruke ordet "kalorier".

- Vi trenger en viss dose energi og kalorier i løpet av en dag, så det kan være lurt å heller snakke om det på den måten, sier Dale Western.
Hun mener at når det gjelder ungdom som sliter med overvekt, er det viktig å snakke om det og å normalisere det
- Det å være overvektig er ikke helsefarlig i seg selv, påpeker hun.
Har sosiale medier mye påvirkning på ungdom når det gjelder kosthold og trening?
- Vi har sett forskning på at sosiale medier påvirker ungdom i ganske stor grad, svarer Dale-Western.
Hun forklarer at ungdom ofte henter informasjonen sin fra sider som TikTok, noe som kan skape et forvrengt syn på kosthold og trening.
- Det har en ganske stor konsekvens. Informasjonen kommer ikke fra pålitelige kilder eller forskning, men heller egne erfaringer, avslutter hun.

- Det er veldig synd at det er så stort fokus på kaloritelling på sosiale medier, sier 23 år gamle Tuva Igland.
Tuva har selv aldri hatt behov for å telle kalorier eller bruke kostholds-app, da det virker stressende å veie mat. Det hadde også vært vanskelig å telle for henne, da hun er på skolen hele dagen, og det ofte er gratis boller.
- Sånt har jeg ikke tid til, sier hun.
Tuva trener åtte ganger i uken, og spiser det hun føler for.
- Nei, jeg tenker at når jeg trener så mye som jeg gjør, så kan jeg spise akkurat det jeg vil. Er det mandag og jeg vil ha godteri, så spiser jeg godteri, deler hun.
Tuva tenker ikke at det er nødvendig å telle kalorier, men at resultatene hennes hadde vært bedre hvis hun spiste sunnere. Hun trener styrke og kondisjon, ettersom hun ble påkjørt i august og prøver å bygge opp musklene hennes igjen.
Hva gir trening deg?
- Glede og sosialt. Jeg trener aldri alene, avslutter hun.
For øyeblikket bruker ikke Emilie kostholds-apper like mye. Per nå bulker hun, og hun vet hva det meste av det hun spiser inneholder. Hun brukte kostholds-apper som et verktøy til å lære seg mer om hva kroppen hennes trengte for at hun skulle nå sine personlige mål.
Foto: Privat
Foto: Privat
-Jeg kan se på et måltid og vite omtrent hva som er hva, og hvor mye som er hvor mye. Så det er jo det at jeg har lært meg det, sier Emilie.
Mealprepping er noe hun driver med, og det hjelper henne å følge med på hva hun spiser, uten å bruke for mye tid på å tracke matvarer. Men i feriene og vinteren så er det ikke like lett og holde det gående.
Foto: Privat
Foto: Privat
- I hverdagen lager jeg mat for fire dager, og legger det i kjøleskapet. Det gjør jeg med hver middag, og frokosten min er alltid det samme. Det er egentlig bare å gjøre klar maten, legger hun til.
Emilie føler ikke at treningen hennes har gått for langt, selv om hun er aktiv så og si hver dag, og kun har hviledager når hun er syk.
Foto: Privat
Foto: Privat
- De dagene jeg ikke trener, så går jeg meg en tur eller svømmer. Aktiv hvile, sier hun.
Hun kan heller føle seg verre om hun ikke får trent. Ikke på grunn av samvittigheten, men fordi hun føler at kroppen hennes trenger å være aktiv for at hun skal ha det bra.
Det går jo på energi nivået, og jeg syntes jo det er veldig gøy, avslutter Emilie.

