Satser hardere enn noengang

- Jeg har elsket Vipers.
Leah Isabell Langaard (17) har de siste årene seilt frem som et av Sørlandets største idretts-talenter. Hun er også også en av landets mest spennende håndballkeepere. Men drømmen om å spille for favorittklubben Vipers vil ikke bli en realitet.

Vipers-drømmen
Leah forteller entusiastisk om betydningen Vipers har hatt i barndommen, og at de største forbildene hennes alltid har vært lagets spillere. Hun forteller at det har vært spesielt å ha et lag på høyeste internasjonale nivå, kun en kort kjøretur fra der hun selv har vokst opp.
- Det har betydd så mye å kunne gå på kamp midt i ukedagene, for å se på noe så stort. Dette har vært en stor inspirasjon, og jeg har alltid elsket Vipers. Jeg har så lenge jeg kan huske hatt et mål om å spille i rosa.
En større motivasjon
Men Leah er tydelig i sin sak. At Vipers er konkurs setter på ingen måte en stopper for drømmen om å leve av håndballen.
- Målet er fortsatt å spille på høyest mulig nivå, i Champions League. Men det er jo kjipt da, når barndomsdrømmen har vært å spille for Vipers. Nå ser jeg etter nye muligheter.
Lunde-Borgersen har en samtale med målvaktene. Foto: Espen Seglem Wekre
Lunde-Borgersen har en samtale med målvaktene. Foto: Espen Seglem Wekre
Stor tro på den unge målvakten
Kristine Lunde-Borgersen, assistenttrener for Randesund, har høye forventinger til Lea.
- Leah har et stort potensial og kan virkelig nå langt. Hun er ung, har allerede masse erfaring, og får en god påvirkning av å være i landslagsmiljø. I tillegg har hun taklet nivået i 2. divisjon veldig bra, sier Lunde-Borgersen.
Lunde-Borgersen som selv har vært en del av Vipers gjennom flere år, forteller at det er vanskelig å unngå ryktene og alt som skjer rundt konkursen.
- Det påvirker spillerne våre når vi mister så store håndball-idoler i lokalmiljøet, sier hun.
Randesund har spillere som har prøvd seg både på kamp og trening for Vipers, deriblant målvakten Leah. Lunde-Borgersen forteller at det er stort for hele laget at spillere får smake litt på hvordan det er å spille med stjerner i verdensklasse.
En ny satsning
KRS Topphåndball har vært aktive i å formidle at de ønsker å være en del av en ny dame-satsning i byen, og har vært i samtale med Randesund om å ta over klubbens lisens. Lunde-Borgersen mener at det er viktig at et damelag kommer opp i høyere divisjoner.
- Jeg tror det er viktig at lokalsamfunnet og håndballklubbene får til noe, uansett om det blir KRS eller noe annet, sier Lunde-Borgersen.

Anders Vatsaas er midt i sin første sesong som hovedtrener på damelaget til Randesund. Tidligere har han vært trener for guttelag i Randesund, spiller for både Randesund og KRS Topphåndball, og var med på opprykket til eliteserien med sistnevnte.
Vatsaas skryter av Leah og andre spillere, som har hospitert hos Vipers den nåværende sesongen. Han tror ikke at målvakten lar seg knekke av konkursen til drømmeklubben.
- Leah jakter alltid på å bli bedre, og er ekstremt ivrig. De neste årene kommer til å være avgjørende for om hun klatrer opp til øverste nivå.
Økt interesse
- Jeg har opplevd at det har vært en økning i tilskuere på hjemmekamper, etter nyheten om konkursen. Lokalmiljøet interesserer seg mer nå som Vipers er ute av bildet, sier Vatsaas.
Gøy å være best
Skjermdump av tabell av 2.divisjon avd. 03.
Skjermdump av tabell av 2.divisjon avd. 03.
Randesund leder tabellen for sin avdeling i 2. divisjon, med Vatsaas som hovedtrener . Om de gode resultatene fortsetter kan 1. divisjon bli en realitet for laget.
- Før sesongen var i gang hadde vi egentlig ikke noe fokus på opprykk, men heller å ligge på topp i 2. divisjon, forklarer treneren.
Leah's meritter
Leah ble tidlig introdusert for idretten, og forteller selv at hun er fra en håndball-familie. I Sukkevannhallen setter hun seg ned for en prat på tribunen, mens unge håpefulle trener i bakgrunnen.
Til tross for sin unge alder, har den høyreiste keeperen allerede en lang liste med meritter å se tilbake på. Ydmyk, men også stolt forteller hun om egne prestasjoner frem til i dag.
- Det startet i 2022 da ble jeg ble tatt ut til juniorlandslaget for beach-håndball. Jeg tenkte at dette må jeg jo teste. Dette hadde jeg aldri spilt før. Det var sykt kult, sier hun.
Etter deltakelsen i 2022 har landslags-døren virkelig åpnet seg for Langaard. Samme år spilte hun med flagget på brystet under junior-EM i Praha, før hun igjen representerte Norge i ungdoms-OL sommeren 2023.
Etter nok et imponerende år for Langaard, ble hun betrodd med plass i VM-troppen i 2024 hvor hun virkelig markerte seg. Langaard spilte i 5 av 7 kamper for Norge, og ble kåret til banens beste i 2 av de. Hun står oppført med imponerende 18 kamper for de norske aldersbestemte landslagene.

Veien til toppen
Det er åpenbart at Leah har talent, men det er ikke nødvendigvis nok for å nå toppen. Hun sier at hun har en klar plan for hvordan hun skal bli eliteseriespiller.
- Jeg må tenke konkret og kortsiktig, ta et skritt om gangen.
Hun forteller oss at en av hennes største fokusområder er analysering av seg selv og motspillere.
- Jeg synes det er litt vanskelig enda, men jeg jobber steg for steg for å klare det.
Leah har inkludert en idrettspsykolog for å enda lettere sikte seg inn mot målet sitt. Med bruk av mental trening mener hun at det blir enklere å skille ut gode sider av eget spill, selv hvis laget taper.
Målvakten kombinerer håndballen med skolegang på Akademiet, hvor hun går studiespesialisering med idrett.
Hennes første treningsøkt er klokken 08:00-09:00, etterfulgt av skole frem til klokken 15:00. Etter skolen har hun normalt sett to timer hjemme, før forberedelsene til kveldens økt med Randesund IL begynner.
Leah har mange baller i luften, men det virker ikke å hindre det målbevisste keepertalentet.
Nå satser hun hardere enn noen gang.
